TUZLARIJE - VIJESTI

08.12.2007. Broj citanja: 4958
Danas u Kući plamena mira
Predstavljena idejna rješenja za gradski stadion Tušanj


U holu Kuće plamena mira danas je održana prezentacija idejnih rješenja za gradski stadion Tušanj.



U pozdravnom govoru, Bahto Mekić, savjetnik općinskog načelnika za ekonomsko – finansijska pitanja i razvoj, podjestio je prisutne na hronologiju događanja od same ideje za rekonstrukciju stadiona Tušanj.

U septembru ove godine Općinsko vijeće Tuzla je podržalo Projekat izgradnje i rekonstrukcije gradskog stadiona Tušanj Tuzla sa iznosom od 2 miliona KM. Tačan iznos će biti utvrđen prilikom usvajanja budžeta krajem ovog mjeseca. Bahto Mekić je istakao da su poslali aplikacije Federalnoj i Kantonalnoj vladi za sufinansiranje ovog kapitalnog prijekta koji je od velikog značaja ne samo za Tuzlu već i za cijelu Bosnu i Hercegovnu.

Načelnik Jasmin Imamović formirao je poseban Stručni tim i Komisiju za evaluaciju prispjelih ponuda i ocjenu autorskih radova, koja ima zadatak da odobri najbolja rješenja, a zatim ih dostavi Stručnom timu koji će donijeti definitivnu odluku.



Tenderom su utvrđena tri kriterija a to su: funkcionalnost i racionalnost, estetika i uklapanje u ambijent, i kao zadnje, cijena.

Nakon pedeset godina Tuzla konačno treba da dobije stadion koji će zadovoljiti sve uslove i standarde potrebne da se na njemu održavaju važni sportski događaji. U povodu toga Bahto Mekić, dodaje:

"Konačni cilj je da Tuzla dobije objekat koji zaslužuje. Trebalo je i ranije ali zbog ratnih dešavanja i finasijskih nedostataka tek sada su stvoreni uslovi da se krene u realizaciju ovog projekta. Raspisali smo javni teneder i dobili smo pet rješenja s kojima smo zadovoljni. Općina Tuzla neće ovo sama realizovati, ali spremni smo i na to ako viši novi vlasti ne budu imali sluha za ovakav jedan projekat. U tom slučaju to neće biti najbolje nego skromnije rješenje. Računamo da u 2008. gdoini sa 2 miliona KM idemo u prvi fazu realizacije ovog projekta, još prije mjesec smo poslalo aplikacije federalnoj i kantonalnoj valsti. Imamo neka usmena obećanja ali o tome još ne možemo ništa reći.

Aner Čanović, član Komisije za evaluaciju prispjelih ponuda, na pitanje šta im je posebno bitno kod ocjenjivanja prispjelih radova odgovorio je:

«Postoji nekoliko bitnih karakteristika koje su nama vrlo važne pri ocjenjivanja jednog ovakvog kapitalnog objekta, a to su: funkcionalnost, racionalonst, iskorištenost prostora. Zatim, da zadovolji bar minimalne potrebe sportskih klubova, minimalno 20 hiljada sjedišta sa pratećim sadržajima, likovno rješenje, uklapanje u ambijent i drugo. Bitna je i cijena koštanja, mada mi arhitekti, nećemo puno ulaziti u orjentacijonu cijenu koštanja objekta.

Tek nakon donošenja odluke koji su radovi najprihvatljiviji za ovaj projekat Stručni tim će otvoriti šifrirane koverte, nakon čega ćemo znati i autore.

Ukoliko sve bude po planu, početak radova se može očekivati u drugoj polovini prvog kavrtala 2008. godina.









Moramo naglasiti da ima i peti projekat ali nam njegova slika nije uspjela. Dodaćemo je naknadno.

S.M.

(tuzlarije.net)               












OSTALE VIJESTI
Na nekoliko dionica otežan saobraćaj zbog vode: Zenicu zahvatilo nevrijeme, u Željeznom Polju klizišta

Idući tjedan za istim stolom izaslanstva SDA i SNSD-a: Zvizdić najavio razgovore oko aranžmana s MMF-om

Drama u njemačkom Reutlingenu: Mačetom napadao prolaznike, jedna osoba ubijena

Meta samoubice u iračkom glavnom gradu bila šijitska četvrt: U napadu u Bagdadu ubijeno 14 osoba

Ponudio optimističan pogled na američku budućnost: Kaine u prvom predizbornom nastupu oštro napao Trumpa

VIDEO: U F+ Ismir Jusko, ministar komunikacija i prometa BiH: Da li će doći do intenziviranja radova na autocesti Koridora Vc?

VIDEO: Star Trek, Wonder Woman, The Walking Dead...: Događaji koji su obilježili ovogodišnji \'Comic-Con\'
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 35 minuta
NOVI NAPAD U NJEMAČKOJ Manijak mačetom ubio trudnicu, ozlijedio dvije osobe: "Bio je potpuno lud"
Objavljeno prije 45 minuta
Njemački stručnjaci detonirali bombu iz 2. Svjetskog rata tešku jednu tonu
Objavljeno prije sat vremena
Crvene zastave preplavile Taksim, tisuće Turaka poručile Erdoganu: "Branimo republiku i demokraciju"
Objavljeno prije sat vremena
Otprije poznat policiji: Napadač koji je mačetom ubio ženu u Njemačkoj je azilant iz Sirije
Objavljeno prije 3 sata
Zašto nemamo zajamčeni minimalni dohodak?
Objavljeno prije 3 sata
Objavljeni novi podaci o žrtvama pokolja u Munchenu: Šest od devet mrtvih bili su stranci