TUZLARIJE - VIJESTI

08.12.2007. Broj citanja: 4875
Danas u Kući plamena mira
Predstavljena idejna rješenja za gradski stadion Tušanj


U holu Kuće plamena mira danas je održana prezentacija idejnih rješenja za gradski stadion Tušanj.U pozdravnom govoru, Bahto Mekić, savjetnik općinskog načelnika za ekonomsko – finansijska pitanja i razvoj, podjestio je prisutne na hronologiju događanja od same ideje za rekonstrukciju stadiona Tušanj.

U septembru ove godine Općinsko vijeće Tuzla je podržalo Projekat izgradnje i rekonstrukcije gradskog stadiona Tušanj Tuzla sa iznosom od 2 miliona KM. Tačan iznos će biti utvrđen prilikom usvajanja budžeta krajem ovog mjeseca. Bahto Mekić je istakao da su poslali aplikacije Federalnoj i Kantonalnoj vladi za sufinansiranje ovog kapitalnog prijekta koji je od velikog značaja ne samo za Tuzlu već i za cijelu Bosnu i Hercegovnu.

Načelnik Jasmin Imamović formirao je poseban Stručni tim i Komisiju za evaluaciju prispjelih ponuda i ocjenu autorskih radova, koja ima zadatak da odobri najbolja rješenja, a zatim ih dostavi Stručnom timu koji će donijeti definitivnu odluku.Tenderom su utvrđena tri kriterija a to su: funkcionalnost i racionalnost, estetika i uklapanje u ambijent, i kao zadnje, cijena.

Nakon pedeset godina Tuzla konačno treba da dobije stadion koji će zadovoljiti sve uslove i standarde potrebne da se na njemu održavaju važni sportski događaji. U povodu toga Bahto Mekić, dodaje:

"Konačni cilj je da Tuzla dobije objekat koji zaslužuje. Trebalo je i ranije ali zbog ratnih dešavanja i finasijskih nedostataka tek sada su stvoreni uslovi da se krene u realizaciju ovog projekta. Raspisali smo javni teneder i dobili smo pet rješenja s kojima smo zadovoljni. Općina Tuzla neće ovo sama realizovati, ali spremni smo i na to ako viši novi vlasti ne budu imali sluha za ovakav jedan projekat. U tom slučaju to neće biti najbolje nego skromnije rješenje. Računamo da u 2008. gdoini sa 2 miliona KM idemo u prvi fazu realizacije ovog projekta, još prije mjesec smo poslalo aplikacije federalnoj i kantonalnoj valsti. Imamo neka usmena obećanja ali o tome još ne možemo ništa reći.

Aner Čanović, član Komisije za evaluaciju prispjelih ponuda, na pitanje šta im je posebno bitno kod ocjenjivanja prispjelih radova odgovorio je:

«Postoji nekoliko bitnih karakteristika koje su nama vrlo važne pri ocjenjivanja jednog ovakvog kapitalnog objekta, a to su: funkcionalnost, racionalonst, iskorištenost prostora. Zatim, da zadovolji bar minimalne potrebe sportskih klubova, minimalno 20 hiljada sjedišta sa pratećim sadržajima, likovno rješenje, uklapanje u ambijent i drugo. Bitna je i cijena koštanja, mada mi arhitekti, nećemo puno ulaziti u orjentacijonu cijenu koštanja objekta.

Tek nakon donošenja odluke koji su radovi najprihvatljiviji za ovaj projekat Stručni tim će otvoriti šifrirane koverte, nakon čega ćemo znati i autore.

Ukoliko sve bude po planu, početak radova se može očekivati u drugoj polovini prvog kavrtala 2008. godina.

Moramo naglasiti da ima i peti projekat ali nam njegova slika nije uspjela. Dodaćemo je naknadno.

S.M.

(tuzlarije.net)               
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Bh. zvaničnici složni: I pored Brexita BiH nema alternativu za članstvo u EU

VIDEO: Š ta će biti s britansko-njemačkom inicijativom?: Analitičari: BiH vijest o Brexitu dočekala nespremna

VIDEO: Strpljenje građana na izmaku: Problemi s vodosnabdijevanjem u Goraždu

Vlada FBiH usvojila listu prioritetnih investicionih projekata: SBB uz HDZBiH preglasao SDA za jednonacionalni NO u Aluminiju

Razorne poplave pogodile saveznu državu Zapadna Virdžinija: U poplavama u SAD-u poginulo 14 osoba

Više od 40.000 osoba potpisalo peticiju na change.org: Hiljade građana Londona traže da grad ostane u EU

VIDEO: Saopštenje lidera vodećih institucija EU: "Nema pregovora o ostanku Velike Britanije u EU"

Sve o referendumu koji je uzdrmao cijelu EU: Kako su penzioneri i seljaci donijeli povijesnu odluku

Takmičenje počinje 23. jula: Vječiti derbi u prvom kolu Premijer lige BiH
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 30 minuta
Hillary Clinton ponovno vodi: Ankete joj daju priličnu prednost nad notornim Trumpom
Objavljeno prije 9 sati
Katastrofalne oluje i poplave zahvatile istok SAD-a, poginulo najmanje 14 osoba
petak, 24.6.2016. 22:44
IZ MINUTE U MINUTU Britanci nakon referenduma: "Što sada? Sve će poskupiti, ovo je sramota"
petak, 24.6.2016. 22:39
Irski čelnici odbacuju ideju referenduma o ujedinjenju
petak, 24.6.2016. 22:24
Snimke bijesnih Londončana obišle svijet: Gomila brutalno izvrijeđala Borisa Johnsona zbog Brexita
petak, 24.6.2016. 22:07
Francuski ministar vanjskih poslova: "Pariz i Berlin će ponuditi rješenja za učinkovitiju EU"