TUZLARIJE - VIJESTI

08.12.2007. Broj citanja: 3132
Danas u Kući plamena mira
Predstavljena idejna rješenja za gradski stadion Tušanj


U holu Kuće plamena mira danas je održana prezentacija idejnih rješenja za gradski stadion Tušanj.U pozdravnom govoru, Bahto Mekić, savjetnik općinskog načelnika za ekonomsko – finansijska pitanja i razvoj, podjestio je prisutne na hronologiju događanja od same ideje za rekonstrukciju stadiona Tušanj.

U septembru ove godine Općinsko vijeće Tuzla je podržalo Projekat izgradnje i rekonstrukcije gradskog stadiona Tušanj Tuzla sa iznosom od 2 miliona KM. Tačan iznos će biti utvrđen prilikom usvajanja budžeta krajem ovog mjeseca. Bahto Mekić je istakao da su poslali aplikacije Federalnoj i Kantonalnoj vladi za sufinansiranje ovog kapitalnog prijekta koji je od velikog značaja ne samo za Tuzlu već i za cijelu Bosnu i Hercegovnu.

Načelnik Jasmin Imamović formirao je poseban Stručni tim i Komisiju za evaluaciju prispjelih ponuda i ocjenu autorskih radova, koja ima zadatak da odobri najbolja rješenja, a zatim ih dostavi Stručnom timu koji će donijeti definitivnu odluku.Tenderom su utvrđena tri kriterija a to su: funkcionalnost i racionalnost, estetika i uklapanje u ambijent, i kao zadnje, cijena.

Nakon pedeset godina Tuzla konačno treba da dobije stadion koji će zadovoljiti sve uslove i standarde potrebne da se na njemu održavaju važni sportski događaji. U povodu toga Bahto Mekić, dodaje:

"Konačni cilj je da Tuzla dobije objekat koji zaslužuje. Trebalo je i ranije ali zbog ratnih dešavanja i finasijskih nedostataka tek sada su stvoreni uslovi da se krene u realizaciju ovog projekta. Raspisali smo javni teneder i dobili smo pet rješenja s kojima smo zadovoljni. Općina Tuzla neće ovo sama realizovati, ali spremni smo i na to ako viši novi vlasti ne budu imali sluha za ovakav jedan projekat. U tom slučaju to neće biti najbolje nego skromnije rješenje. Računamo da u 2008. gdoini sa 2 miliona KM idemo u prvi fazu realizacije ovog projekta, još prije mjesec smo poslalo aplikacije federalnoj i kantonalnoj valsti. Imamo neka usmena obećanja ali o tome još ne možemo ništa reći.

Aner Čanović, član Komisije za evaluaciju prispjelih ponuda, na pitanje šta im je posebno bitno kod ocjenjivanja prispjelih radova odgovorio je:

«Postoji nekoliko bitnih karakteristika koje su nama vrlo važne pri ocjenjivanja jednog ovakvog kapitalnog objekta, a to su: funkcionalnost, racionalonst, iskorištenost prostora. Zatim, da zadovolji bar minimalne potrebe sportskih klubova, minimalno 20 hiljada sjedišta sa pratećim sadržajima, likovno rješenje, uklapanje u ambijent i drugo. Bitna je i cijena koštanja, mada mi arhitekti, nećemo puno ulaziti u orjentacijonu cijenu koštanja objekta.

Tek nakon donošenja odluke koji su radovi najprihvatljiviji za ovaj projekat Stručni tim će otvoriti šifrirane koverte, nakon čega ćemo znati i autore.

Ukoliko sve bude po planu, početak radova se može očekivati u drugoj polovini prvog kavrtala 2008. godina.

Moramo naglasiti da ima i peti projekat ali nam njegova slika nije uspjela. Dodaćemo je naknadno.

S.M.

(tuzlarije.net)               

OSTALE VIJESTI
VIDEO: Akcija "Čekić": Uhapšeni sutkinja Azra Miletić te Senad Š abić i Ramo Brkić

VIDEO: Uglavnom je postupala u apelacijskim postupcima: Za šta se sve sumnjiči sutkinja Miletić

VIDEO: Uhapšen Teufik Mušić: Ranjen član NO Elektroprivrede BiH Fejsal Hrustanović

Tri vozila učestovala saobraćajnoj nesreći u mjestu Žabljak: U nesreći na putu Doboj - Maglaj jedna osoba poginula

VIDEO: Tramvaji i trolejbusi nisu vozili zbog isključene struje: Prolongirano plaćanje duga GRAS-a prema Elektroprivredi BiH

Vatra u ulici Džemala Bijedića izazvana otvorenim plamenom: Požar u stanu u naselju Čengić-Vila najvjerovatnije podmetnut

Mogli bi uštedjeti 6,5 miliona KM: Državni poslanici glasali za ukidanje "bijelog hljeba"

VIDEO: Smršaviti uz idealan doručak – u šoljici: Nutricionisti preporučuju vrući napitak s puterom

FOTO: Pejzaži obojeni dugom: Priroda u čudesnim bojama

VIDEO: Održana redovna sjednica Izvršnog Odbora N/FS BiH: Podržan prijedlog skraćenja BH Telecom Premijer lige

HODORKOVSKI O PUTINU: RIZNICA JE PRAZNA, CAR JE GOL

AMERIČKI OBAVJEŠTAJNI RAVNATELJ: POBUNJENICI BI U PROLJEĆE MOGLI NAPASTI MARIUPOLJ

VISOKI DUŽNOSNICI BIH OSTALI BEZ "BIJELOG KRUHA", POVLASTICA ZA KOJE SE IZDVAJALO 3.3 MILIJUNA EURA

KINA IMA VIŠE PODMORNICA OD AMERIKE

IDENTIFICIRAN "JIHADI JOHN" KOJI JE ODRUBLJIVAO GLAVE TALACA ISLAMSKE DRŽAVE

SAD IZRUČUJE BIVŠEG PRIPADNIK HVO-A ZBOG RATNIH ZLOČINA U BIH

SUĐENJE PERKOVIĆU I MUSTAČU: BOŽE VUKUŠIĆ SVJEDOČIO O UBOJSTVIMA EMIGRANATA

KULTUROCID U IRAKU: DŽIHADISTI U MUZEJU UNIŠTAVALI RELIKVIJE I SKULPTURE

NJEMAČKA RAZMIŠLJA O KUPOVINI TENKOVA