TUZLARIJE - VIJESTI

08.12.2007. Broj citanja: 5133
Danas u Kući plamena mira
Predstavljena idejna rješenja za gradski stadion Tušanj


U holu Kuće plamena mira danas je održana prezentacija idejnih rješenja za gradski stadion Tušanj.U pozdravnom govoru, Bahto Mekić, savjetnik općinskog načelnika za ekonomsko – finansijska pitanja i razvoj, podjestio je prisutne na hronologiju događanja od same ideje za rekonstrukciju stadiona Tušanj.

U septembru ove godine Općinsko vijeće Tuzla je podržalo Projekat izgradnje i rekonstrukcije gradskog stadiona Tušanj Tuzla sa iznosom od 2 miliona KM. Tačan iznos će biti utvrđen prilikom usvajanja budžeta krajem ovog mjeseca. Bahto Mekić je istakao da su poslali aplikacije Federalnoj i Kantonalnoj vladi za sufinansiranje ovog kapitalnog prijekta koji je od velikog značaja ne samo za Tuzlu već i za cijelu Bosnu i Hercegovnu.

Načelnik Jasmin Imamović formirao je poseban Stručni tim i Komisiju za evaluaciju prispjelih ponuda i ocjenu autorskih radova, koja ima zadatak da odobri najbolja rješenja, a zatim ih dostavi Stručnom timu koji će donijeti definitivnu odluku.Tenderom su utvrđena tri kriterija a to su: funkcionalnost i racionalnost, estetika i uklapanje u ambijent, i kao zadnje, cijena.

Nakon pedeset godina Tuzla konačno treba da dobije stadion koji će zadovoljiti sve uslove i standarde potrebne da se na njemu održavaju važni sportski događaji. U povodu toga Bahto Mekić, dodaje:

"Konačni cilj je da Tuzla dobije objekat koji zaslužuje. Trebalo je i ranije ali zbog ratnih dešavanja i finasijskih nedostataka tek sada su stvoreni uslovi da se krene u realizaciju ovog projekta. Raspisali smo javni teneder i dobili smo pet rješenja s kojima smo zadovoljni. Općina Tuzla neće ovo sama realizovati, ali spremni smo i na to ako viši novi vlasti ne budu imali sluha za ovakav jedan projekat. U tom slučaju to neće biti najbolje nego skromnije rješenje. Računamo da u 2008. gdoini sa 2 miliona KM idemo u prvi fazu realizacije ovog projekta, još prije mjesec smo poslalo aplikacije federalnoj i kantonalnoj valsti. Imamo neka usmena obećanja ali o tome još ne možemo ništa reći.

Aner Čanović, član Komisije za evaluaciju prispjelih ponuda, na pitanje šta im je posebno bitno kod ocjenjivanja prispjelih radova odgovorio je:

«Postoji nekoliko bitnih karakteristika koje su nama vrlo važne pri ocjenjivanja jednog ovakvog kapitalnog objekta, a to su: funkcionalnost, racionalonst, iskorištenost prostora. Zatim, da zadovolji bar minimalne potrebe sportskih klubova, minimalno 20 hiljada sjedišta sa pratećim sadržajima, likovno rješenje, uklapanje u ambijent i drugo. Bitna je i cijena koštanja, mada mi arhitekti, nećemo puno ulaziti u orjentacijonu cijenu koštanja objekta.

Tek nakon donošenja odluke koji su radovi najprihvatljiviji za ovaj projekat Stručni tim će otvoriti šifrirane koverte, nakon čega ćemo znati i autore.

Ukoliko sve bude po planu, početak radova se može očekivati u drugoj polovini prvog kavrtala 2008. godina.

Moramo naglasiti da ima i peti projekat ali nam njegova slika nije uspjela. Dodaćemo je naknadno.

S.M.

(tuzlarije.net)               

OSTALE VIJESTI
Najveća izlaznost u D. Žabaru, najmanja u Vukosavlju: Izlaznost na referendumu u RS-u do 17 sati 51,17 posto

Član Predsjedništva BiH glasao u Banjoj Luci: Ivanić: Neće biti referenduma o nezavisnosti RS-a

VIDEO: Kontrolisali svaki detalj proizvodnje, čeka se odluka : Ruski inspektori obišli nekoliko proizvođača hrane u BiH

Nahed Hatar upucan ispred suda u Amanu, ubica uhvaćen: Ubijen jordanski novinar nakon objave karikature uvredljive za islam

Generalni sekretar UN-a užasnut bombardovanjem sirijskog grada: Ban Ki-moon: Napadi na civile Halepa zločin protiv čovječnosti

Pet uhapšenih zbog proizvodnje i prodaje droge: U Kanjiži zaplijenjeno više od 1,2 tone marihuane

Zgrada se tresla, ljudi bježali u panici: U Budimpešti povrijeđena dva policajca od snažne eksplozije

Uhapšen zbog pucnjave u Burlingtonu: Turčin osumnjičen za napad u tržnom centru i smrt pet osoba

Š iroki Brijeg dočekuje Sarajevo, Željezničar Metalleghe: Od 19 sati se igraju preostale dvije utakmice 10. kola
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 2 sata
Facebook oštetio kupce reklamnog prostora nepotpunim podacima o gledanju videa
Objavljeno prije 2 sata
Marokanka na let za Austriju ponijela crijeva mrtvog supruga
Objavljeno prije 3 sata
Uznemirujuće: I policija objavila snimku ubojstva crnca, ali nisu prikazali što se sve točno dogodilo
Objavljeno prije 5 sati
U Kini s radom počeo najveći teleskop na svijetu, traže se izvanzemaljci u svemiru
Objavljeno prije 5 sati
U zračnom napadu u Jemenu poginulo devet članova iste obitelji
Objavljeno prije 6 sati
Švicarska na referendumu odlučuje o većim ovlastima za tajne službe