TUZLARIJE - VIJESTI

08.12.2007. Broj citanja: 4739
Danas u Kući plamena mira
Predstavljena idejna rješenja za gradski stadion Tušanj


U holu Kuće plamena mira danas je održana prezentacija idejnih rješenja za gradski stadion Tušanj.U pozdravnom govoru, Bahto Mekić, savjetnik općinskog načelnika za ekonomsko – finansijska pitanja i razvoj, podjestio je prisutne na hronologiju događanja od same ideje za rekonstrukciju stadiona Tušanj.

U septembru ove godine Općinsko vijeće Tuzla je podržalo Projekat izgradnje i rekonstrukcije gradskog stadiona Tušanj Tuzla sa iznosom od 2 miliona KM. Tačan iznos će biti utvrđen prilikom usvajanja budžeta krajem ovog mjeseca. Bahto Mekić je istakao da su poslali aplikacije Federalnoj i Kantonalnoj vladi za sufinansiranje ovog kapitalnog prijekta koji je od velikog značaja ne samo za Tuzlu već i za cijelu Bosnu i Hercegovnu.

Načelnik Jasmin Imamović formirao je poseban Stručni tim i Komisiju za evaluaciju prispjelih ponuda i ocjenu autorskih radova, koja ima zadatak da odobri najbolja rješenja, a zatim ih dostavi Stručnom timu koji će donijeti definitivnu odluku.Tenderom su utvrđena tri kriterija a to su: funkcionalnost i racionalnost, estetika i uklapanje u ambijent, i kao zadnje, cijena.

Nakon pedeset godina Tuzla konačno treba da dobije stadion koji će zadovoljiti sve uslove i standarde potrebne da se na njemu održavaju važni sportski događaji. U povodu toga Bahto Mekić, dodaje:

"Konačni cilj je da Tuzla dobije objekat koji zaslužuje. Trebalo je i ranije ali zbog ratnih dešavanja i finasijskih nedostataka tek sada su stvoreni uslovi da se krene u realizaciju ovog projekta. Raspisali smo javni teneder i dobili smo pet rješenja s kojima smo zadovoljni. Općina Tuzla neće ovo sama realizovati, ali spremni smo i na to ako viši novi vlasti ne budu imali sluha za ovakav jedan projekat. U tom slučaju to neće biti najbolje nego skromnije rješenje. Računamo da u 2008. gdoini sa 2 miliona KM idemo u prvi fazu realizacije ovog projekta, još prije mjesec smo poslalo aplikacije federalnoj i kantonalnoj valsti. Imamo neka usmena obećanja ali o tome još ne možemo ništa reći.

Aner Čanović, član Komisije za evaluaciju prispjelih ponuda, na pitanje šta im je posebno bitno kod ocjenjivanja prispjelih radova odgovorio je:

«Postoji nekoliko bitnih karakteristika koje su nama vrlo važne pri ocjenjivanja jednog ovakvog kapitalnog objekta, a to su: funkcionalnost, racionalonst, iskorištenost prostora. Zatim, da zadovolji bar minimalne potrebe sportskih klubova, minimalno 20 hiljada sjedišta sa pratećim sadržajima, likovno rješenje, uklapanje u ambijent i drugo. Bitna je i cijena koštanja, mada mi arhitekti, nećemo puno ulaziti u orjentacijonu cijenu koštanja objekta.

Tek nakon donošenja odluke koji su radovi najprihvatljiviji za ovaj projekat Stručni tim će otvoriti šifrirane koverte, nakon čega ćemo znati i autore.

Ukoliko sve bude po planu, početak radova se može očekivati u drugoj polovini prvog kavrtala 2008. godina.

Moramo naglasiti da ima i peti projekat ali nam njegova slika nije uspjela. Dodaćemo je naknadno.

S.M.

(tuzlarije.net)               OSTALE VIJESTI
Nakon sastanka procesa Brdo-Brijuni: EU neće biti potpuna bez integracije Jugoistočne Evrope

Koordinirana akcija pravosuđa i policija BiH i Austrije: Tokom \'Postmana\' 5 uhapšenih, nađena 100.000 eura vrijedna droga

Oduzete olovke, bojanke, ljepila, noževi, spužve, baterije...: Na carini u Sarajevu zaplijenjena razna roba vrijedna 80.000 KM

VIDEO: Na Krugu 99 o uzrocima regionalne nestabilnosti: Vlasi: Za stabilnost regije najvažnije je pomirenje

Hollande i Merkel na obilježavanju 100 godina Verdenske bitke: Prijateljstvo Njemačke i Francuske nada je za razjedinjenu Evropu

Za konzervativca 173 poslanika, reformist dobio 103 glasa: Laridžani ponovo izabran za predsjednika iranskog parlamenta

VIDEO: Kraljevskim gradom vladaju glumci: U Jajcu počele 35. Pozorišne/Kazališne igre Bosne i Hercegovine

VIDEO: Prvi međunarodni dani keranja i čipkarstva: Udruženje Gračaničko keranje slavi deset godina postojanja

Metalne skulpture ronioca Zlatana Hamamdžića: Na bazenu Otoka podvodna izložba skulptura

Centrala svečanost manifestacije u znak sjećanja na Ajvaz-dedu: Vjernici i ovaj put svjedočili snazi molitve na Danima Ajvatovice
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 3 sata
U samo tjedan dana u Sredozemlju se utopilo 700 migranata
Objavljeno prije 4 sata
Austrijska ekstremna desnica želi osporiti rezultate predsjedničkih izbora
Objavljeno prije 5 sati
Sve ide po Erdoganovom planu: Novi turski premijer dobio potporu parlamenta
Objavljeno prije 5 sati
19 migranata umalo se utopilo u La Mancheu, spasila ih britanska obalna straža
Objavljeno prije 6 sati
Nevjerojatno brutalan zločin: 16-godišnjakinju silovala 33 muškarca, sve objavili na internetu
Objavljeno prije 6 sati
U požaru u ukrajinskom staračkom domu izgorjelo 16 umirovljenika