TUZLARIJE - VIJESTI

11.11.2004. Broj citanja: 2684
Religija
Ramazan
˝Ustajte na sehur, jer je u sehuru berićet.˝ (Muttefekun ´alejhi)

Šta se uči prilikom iftara u gostima?
Imam En-Nevavi u djelu «El-Ezkar » je spomenuo hadis kojeg su zabilježili Ebu Davud i dr., ispravnim lancem prenosioca, od Enesa, r.a., da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, posjetio Sa´da ibn Ubadeta, koji je došao sa malo hljeba i ulja, pa je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nakon jela proučio dovu: »Aftare indekumu-s-saimun, ve ekele ta amekumu-l-ebrar, ve salet alejkumu-l- melaike, «
Prijevod: Postači se kod vas mrsili, hranu vašu (samo) dobri, pobožni ljudi jeli, i meleki na vas donosili salavate.»Faida: Hadis bilježi Ebu Davud ispravnim lancem prenosioca, 3854, . Taberani Bejhaki idr..Vidi « El-Ezkar, 224, poglavlje:»Ma jekulu iza aftare inde kaum
U ulici niže Šarene džamije

Šta se uči prije iftara ?!

-Mervan b. Salim el Mikfa´a je rekao: «Vidio sam Ibn Omera kada uhvati rukom svoju bradu i osječe ono što pređe šaku i on je rekao: «Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je kod iftara učio: «Zehebe zame vebteletil uru ve sebetel edžru in ša Allah.U nekim predajam stoji da treba dodati prije ove dove «El Hamdullillah»
Prijevod: (Hvala Allahu) Otišla je žeđ, a vene su se naptopile, i postigla se nagrada posta, in ša Allah!.Odnosno, pretala je teskoca i umor, a ostvarila se nagrada i sevab, in ša Allah!Faida: Ovaj hadis bilježi Ebu Davud br. 2357., Darukutni, i Hakim 1/422 Šejh Abdulkadir el-Arnaut u korekciji hadisa Džamiu l us 6/379 za ovaj hadis rekao: isnad ovog hadisa je hasen!
Bijela džamija Gračanica

Pored ove, kao dovu prije iftara, Ebu Davud u svome sunenu, u poglavlju šta se uči prije iftara, zabilježio je i slijedecu predaju: «Allahumme inni leke sumtu ve ala rizkike eftartu.» Prijevod: « Gospodaru moj, Tebi sam postio, Tvojom opskrbom sam se iftario.»Faida: Ibn Esir, u djelu «Džami´u-l-usul» 6/378. je rekao: Hadis je mursel i bilježi ga Ebu Davud. Korektor spomenutog djela muhadis Abdulkadir el-Arnaut je precizirao: Broj hadisa 3358 u postu, poglavlje dova kod iftara, u mursel formi. Međutim hadis ima šahide, druge predaje kojima se jača.
Poslije spomenutih dova, moze se proučiti bilo koju drugu dovu moleci Svemoguceg od dunjalučkog i ahiretskog hajra, shodno hadisu u kome stoji: «Trojici se dova neće vratiti, postaču prilikom mršenja, pravednom vladaru i onome nad kojim je učinjen zulum i nepravda. Allah je uzdigne iznad oblaka.»

Jučer smo objavili dva recepta za baklavu na tuzlanski način. Evo za danas recept Sarajevske baklave.

SARAJEVSKA BAKLAVA:Sastojci: Za tepsiju promjera oko 70 cm. 1 kg brašna za jufke, 60 dkg oraha jezgre, nišesta za posipanje jufki (ili oštre nule), masla za začinjanje. Tirit: do 1 kg brašna, 3 kom. Jaja i 25 dkg masla; Šerbe (zaljev, agda): 2 kg šećera, 1 1/4 itre vode i limunov sok.

Priprema: Brašno, jaja i maslo se umijese tako da se dobije tvrdo tijesto. Tijesto se protjera kroz devdir i dobiju se sitne mrvice, koje se prosuše. Dakle, tirit se ne prži nego suši. Razvuku se veoma tanke jufke (kao cigaret-papir). Od 1 kg brašna treba dobiti toliko jufki da se može tepsija prekriti 25 puta. Orasi se tanko isijeku ili eventualno samelju. Pomašćena tepsija se prekrije 5 puta jufkom i svaka jufka pomasti. Ovaj sloj jufki se pospe tankim slojem (tavan) tirita. Tirit se prekrije 5 puta jufkom, tako da se svaka jufka začini rastopljenim maslom i ovaj sloj jufki pospe orasima. Na orahe se složi sloj jufki. Dakle, ukupno 5 puta jufke, 2 tavana tirita i 2 tavana oraha. Naizmjenični slojevi tirita i oraha daju atraktivnu boju baklavi sa strane (kad se izreže). Najgornji sloj jufki se začini maslom i baklava peče na srednjoj vatri. Treba paziti da ne zagori. Od 2 kg šećera i 1 1/4 litre vode kuha (vrije) se šerbe oko 10 minuta i doda limunov sok. Kada je baklava pečena, topla se zalije šerbetom * Recept sastavljen prema opisu Ismeta Pilavdžića, Sarajevo. i ostavi da se upije šerbe i da se ohladi.

Evo i ovaj Ramazan prolazi. Ono što će meni kao postaču koji je postio mjesec Ramazan nedostajati je sam taj osjećaj duhovnosti i pokornosti dragom Allahu dž.š.Ono bez čega ni jedan moj iftar nije mogao proći su Ramazanske lepine koje su posebnog ukusa i mirisa samo tokom mjeseca Ramazana. Pa jedna slika ramazanki, ako Bog da ih i slijedeće godine dočekamo.


(tuzlarije.net - cupo)               










OSTALE VIJESTI
Norveška donijela povijesnu odluku, kreće potraga u podmorju. Ekolozi su bijesni
Papa naredio izgradnju solarne farme za Vatikan
Biden pomilovao tisuće bivših vojnika koji su osuđeni zbog gej seksa
Francuski ekonomist: Vlade bi trebale pojačati oporezivanje superbogatih
Cijene nafte iznad 85 dolara
Američki vojnik optužen u Japanu za silovanje maloljetnice
VIDEO Assange se vratio u Australiju, poljubio suprugu Stellu
Mađarski šef diplomacije: Otvorit ćemo nova poglavlja pregovora sa Srbijom
U Njemačkoj još uvijek četvrtina zaposlenih radi od kuće
NATO danas odabrao novog šefa. Tko je on?
NATO imenovao novog šefa
Bivši američki senator priznao da je putovao u Prag zbog seksa s maloljetnicom
Par iz SAD-a posvojio petero djece. Držali ih u štali, tjerali ih da rade kao robovi
Užas za Kremlj i podsjetnik na to kako je Putin došao na vlast. Ovo je Dagestan
Njemački grad zabranio zalijevanje vrtova i pranje auta po vrućinama. Kazna je golema
Podvodni dron koji je američka mornarica držala u tajnosti snimljen na Google Earthu
Australski premijer pozdravio Assangeov povratak
Biden će tvrtkama koje rade za američku vojsku dopustiti odlazak u Ukrajinu?
Julian Assange je slobodan čovjek
Rumunjska bira saveznike usred Drugog svjetskog rata. Svi izbori su bili užasni







SVASTARIJE

Razgovarali američki i ruski ministar obrane. Iznijeli različite verzije razgovora

Podvodni dron američka mornarica čuvala u strogoj tajnosti. Snimljen na Google Earthu

Assange pušten iz zatvora. Što stoji u dokumentima koji su šokirali svijet?

Ostaci kineske rakete pali kod sela. Zabranjeno fotografiranje. Uklonjene snimke

Trump ima plan za kraj rata u Ukrajini. Reagirala Rusija

Macron: Pobjeda krajnje desnice na izborima dovela bi do građanskog rata u Francuskoj

Rusija prijeti SAD-u odmazdom. Odgovorio Pentagon

Njemački zakon brani da mlađi od 18 rade poslije 20 sati. Yamal ima 16 godina

Izbio požar u južnokorejskoj tvornici baterija, poginulo 20 ljudi

Raste broj mrtvih u napadu na Krim. 3 djece poginulo na plaži. Rusija: Kriv je SAD





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi