TUZLARIJE - VIJESTI

02.12.2012. u 12:51 Broj citanja: 2779
Godišnjica
Na današnji dan rodio se Ismet Mujezinović


Jedan od naših najvećih slikara Ismet Mujezinović rodio se na današnji dan 1907. godine u Tuzli. Iza sebe je ostavio izuzetne crteže, akvarele, grafike i platna, nastala u periodu od 1925. do kraja osme decenije 20. vijeka. U nastavku biografija tuzlanskog velikana

Život i djelo

Tuzlarije


Rođen je 2. decembra 1907. u Tuzli. Iza sebe je ostavio izuzetne crteže, akvarele, grafike i platna, nastala u periodu od 1925. do kraja osme decenije 20. vijeka.
Od trenutka kada je ušao u umjetnički život pa do kraja njegovog života smijenila su se tri različita razdoblja naše novije historije kojima odgovaraju tri jasna perioda i opusa Ismeta Mujezinovića: prvi – koji traje od prve samostalne izložbe 1926. godine do 1941. pun promjena, sazrijevanja, djelovanja na više područja, period humanističkog i ideološkog opredjeljenja i najzad, sjajnog kolorističkog procvata koji se završava 1941. godine, izbijanjem rata; zatim ratni, koji traje četiri godine. I treći, poslijeratni, period velikih poduhvata, ciklusa, široke društvene afirmacije, period plodnih godina rada.

Nerijetko se kao prva i značajna djela Ismeta Mujezinovića pominju portreti seljaka, staraca, slikani pastelom, sada rasuti po privatnim zbirkama pa i muzejima i galerijama. U oktobru 1926. priređuje prvu samostalnu izložbu u Sarajevu.
Prvu značajnu cjelinu slika, s historijsko-kritičkog aspekta, sačinjavaju platna naslikana u tada aktuelnoj konstruktivnoj formi, a među ovim ono najbolje u okviru takvog shvatanja Mujezinović je postigao na portretima porodice Čaldarović, slikanim 1927. godine za vrijeme ljetnih ferija u Bijeljini.

Dvije godine boravka u Parizu, od 1931. do 1933, ne mogu se pratiti na uobičajen način iako je Mujezinović tada, kao i prije i kasnije, bio veoma produktivan. Nije mnogo slikao. Proširio je svoje interesovanje na druge oblasti naročito na književnost, pozorište i film, studirao historiju umjetnosti...

Prije povratka u Sarajevo, gdje će se konačno nastaniti od 1936. godine, Mujezinović se zadržava u Zagrebu, na Akademiji 1933. i u Splitu 1935.

Tokom desetak godina djelovanja, kretanja i traganja od Pariza, Zagreba, Bijeljine, Splita, Gradca, Tuzle, Beograda do Sarajeva i odlaska u NOR, Mujezinović je u tom periodu stvorio dvije jasne cjeline: jednu čine brojni crteži izrazitog kvaliteta i aktuelnosti, a drugu slike nastale iz potrebe da se zadovolje mecene, klijentela, sredina i ublaže sopstvene materijalne potrebe.

U predratnom opusu, javlja se treća linija u njegovom slikarstvu. To je bio poetski realizam, pa intimizam i kolorizam koji prosto rastapaju socijalnu i idejnu sadržinu dovodeći do čistog kolorističkog slikarstva, ne promjenom stava, koliko nekim dualističkim procesom do smjene angažovane umjetnosti, umjetnošću boje, - do l’art pour l’arta.

Prve slike iz rane 1945. najčešće s temom zbjega slikane su nekom svježom zelenom gamom u neoromantičnom duhu koji podsjeća na predratne slike. Na prvim izložbama ULUBiH-a, njegovi crteži, studije i slike privlače najveću pažnju. Ali, bilo je i kritika. Mujezinoviću su zamjerili, nasuprot ostalim, da slika "jakim bojama”, u živom koloritu.

Od 1947. godine usredsredio se na jednu veliku temu: Prelaz preko Neretve, kojoj će sve ostalo biti podređeno.

Završavajući veliki ciklus Prelaz preko Neretve sa još jednom isto tako velikom slikom Ustanka, Mujezinović je završavao i svoj boravak u Sarajevu koje napušta 1953. i preseljava se u rodnu Tuzlu.

U susretu sa ljudima, rudarima, prateći život grada, na ulici, u Husinu, na pijaci, šaroliki a opet obični svijet, umjetnik se vraća zaboravljenom, razabiranju i prepoznavanju onih slika i zvukova koji su ga podsjećali na djetinjstvo. Nema područja u kojem nije izrazio svoj ogromni talenat.

Nema vremena u kojem nije bio, niti će doći vrijeme u kojem će prestati biti.

Na Korzu se nalaze spomenici Ismetu Mujezinoviću i Meši Selimovići. Kako su nekada djelovali u životu, tako sada, nakon smrti, bronzani velikani podsjećaju prolaznike na svoja djela.

U svojoj knjizi "Sjećanja" Meša Selimović piše i o teškom životnom periodu kada ga isključuju iz Partije, zaljubljivanju u Darku, prvoj ženi i djetetu, koje je ostavio i kada su mu se zatvarala jedna po jedna kako poslovna tako i privatna vrata. Te 1947. godine, otvorila su se vrata stana u Sarajevu, prijatelja Ismeta i Marije Mujezinović.

Pripremila:
Sabina Mešić

(tuzlarije.net)               

 Ruski napad na Ukrajinu:
Najnovija dešavanja
Ruski napad na Ukrajinu:
Pregled dešavanja 123-eg dana rata
Ruski napad na Ukrajinu:
Pregled dešavanja 122-og dana rata

27.06.2022. u 11:08
Objavljeni javni konkursi za imenovanje članova školskih odbora u osnovnim i srednjim školama


Tuzlarije
Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona u petak 24. juna raspisalo je javne konkurse za imenovanje članova školskih odbora u osnovnim i srednjim školama čiji je osnivač Skupština Tuzlanskog kantona.

OPŠIRNIJE


27.06.2022. u 10:50
U posljednja 72 sata u TK:
Pozitivnih 8, u bolnici 2, na respiratoru 0, nema umrlih


U posljednja 72 sata u TK-u testirano je 116 uzoraka na korona virus od kojih je 8 (6,9 %) bilo pozitivnih. Aktivno pozitivne su 32 osobe, u bolnici su 2 osobe, nema oboljelih na respiratoru. Kod kuće se liječi 30 osoba.

OPŠIRNIJE


27.06.2022. u 10:27
U Tuzli obilježeno 140 godina postojanja Saborne crkve Uspenja Presvete Bogorodice


Tuzlarije
U Tuzli je jučer završeno dvodnevno obilježavanje 140 godina postojanja Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je njegova svetost patrijarh srpski Porfirije. Saborna crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli građena je osam godina

OPŠIRNIJE


27.06.2022. u 09:21
Publika u tuzlanskom BKC-u ovacijama nagradila izvedbu mjuzikla “Kosa”


Ovaj vrhunski muzički događaj, koji je dio festivala “Kultura na ulice” Narodnog pozorišta Sarajevo, premijerno je izveden 24. juna u Sarajevu, dana kasnije ga je mogla vidjeti publika na Palama, a među tri bh. grada u kojima je program izveden sinoć je to bila i Tuzla.

OPŠIRNIJE


27.06.2022. u 08:50 Broj citanja: 1532
Hrvatska granična policija pooštrava mjere pri ulasku, kazne vrtoglave


Republika Hrvatska postrožila je mjere kada je riječ o unosu roba u tu zemlju. Ranije su sankcionirali unos većeg broja cigareta i duhanskih proizvoda, sada je lista zabranjenoga još veća. Unos mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda potpuno je zabranjen, dok, primjerice, ribu, med, jaja možete prenijeti tek u određenoj količini.

OPŠIRNIJE


27.06.2022. u 08:05
Plan dobrovoljnog darivanja krvi za 28. i 30. juni
Ako niste dobrovoljni davalac, razmislite, možda je vrijeme da to postanete


Tuzlarije
Ako niste do sada dobrovoljno darivali krv, razmislite, možda je vrijeme da to uradite. Ne čekajte da Vama ili Vašem bližnjem zatreba krv! Darivanjem pomažete u ostvarenju cilja da krv čeka bolesnika, a ne obrnuto!

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Rusija kasni s plaćanjem duga. SAD u Ukrajinu šalje novi proturaketni sustav?
CNN: Zapad planira ograničiti cijenu ruske nafte, to bi smanjilo cijene goriva
Toplinski val u Japanu, Tokiju prijeti nestašica struje
SAD će Ukrajini poslati protuzračni sustav kakav se koristi za zaštitu Bijele kuće?
FOTO Kanađanin kopao zlato, našao mumificiranog mamuta starog 35.000 godina
Eksplodirao automobil proruske političarke u okupiranom Hersonu
Rusija kasni s plaćanjem stranog duga, to joj se zadnji put dogodilo 1918.
Britanija pomaže osigurati da ukradeno ukrajinsko žito ne stigne na tržište
VIDEO NASA lansirala prvu raketu iz australske svemirske luke
Britanski obavještajci: Rusija nije spremna proglasiti opću mobilizaciju
Englezi riskirali živote da bi izvukli ozlijeđenog muškarca iz razrušene kuće
Kuća u Hong Kongu prodana za 111 milijuna dolara, najviše ove godine
I drugi dan summita G7 u Njemačkoj Ukrajina na vrhu dnevnog reda
Zašto bi šah trebao biti obavezan u školi
U Madridu se sastaju šefovi članica NATO-a, na summit ne idu Banožić i Grlić Radman
Japan zatražio od 37 milijuna građana da ugase svjetla
Cijena nafte na londonskom tržištu prošloga tjedna stagnirala
U napadu u Kijevu ubijena jedna osoba. Putin prvi put od početka rata ide van Rusije
U Kolumbiji se tijekom borbe s bikovima srušio stadion, poginulo najmanje 4 ljudi
Ukrajina: Rusija nastoji blokirati pristup Lisičansku s jugaSVASTARIJE

Rusi kasne s plaćanjem stranog duga. Ministar: To je farsa

Japan zatražio od 37 miliona građana da ugase svjetla

VIDEO NASA lansirala prvu raketu iz Australije: ˝Ovo je samo početak˝

Pogledajte kako su se svjetski čelnici rugali Putinu na ručku

Mađarska upozorila EU: ˝Ljudi, urazumite se˝

Nova studija: Jednostavan test od 10 sekundi otkriva rizik od ranije smrti

Milano zbog suše gasi fontane

U EU raste nervoza zbog plina: ˝Pred nama je vrlo teška zima˝

VIDEO Ovo je trenutak kad je napadač krenuo pucati po gej klubu u Oslu. Stižu detalji

Pucnjava u norveškom noćnom klubu: Dvoje ubijenih, 19 ozlijeđenih


osmrtnicama basmrtovnice