TUZLARIJE - VIJESTI

16.02.2015. u 10:21 Broj citanja: 8379
Mr.sc. Enis Omerović odgovara na pitanje:
Šta ako kreneš avionom za Tuzlu, stigneš u Beograd, a ne želiš u Srbiju?
Jučer smo u tekstu "Avion iz Dortmunda kružio više od sat i po iznad Modraca" zamolili pravne stručnjake da nam pomognu u traženju preciznog odgovora na zanimljivo pitanje, šta da radi osoba koja je avionom krenula za Tuzlu i protiv svoje volje, zbog preusmjeravanja leta, stigla na aerodrom u Beogradu kojeg želi da izbjegne. Na naše pitanje odgovorio je mr.sc. Enis Omerović, viši ass. na Katedri za državno i međunarodno pravo Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici.

Gospodinu Omeroviću, koji je inače Tuzlak, zahvaljujemo se na odgovoru, a odgovor u nastavku prenosimo u cijelosti:

Tuzlarije


Postovani,

Upravo procitah vas clanak "Avion iz Dortmunda kruzio vise od sat i po iznad Modraca", objavljen na vasem portalu 15. februara u 00:01, i moram priznati da su me vasa pitanja iz posljednjega pasusa vrlo zaintrigirala.

Kako sam rodjeni Tuzlak, dodjem na vas portal vrlo cesto, i obradujem se svakom razvoju grada, bilo da procitam odredjenu informaciju, bilo da pogledam aktualne fotografije o urbanome napretku grada.

Na vasa postavljena pitanja, mogao bih pruziti ovaj odgovor:

1. Svaka drzava ima suverenitet na svojem podrucju (drzavni teritorij, akvatorij i zracni prostor iznad teritorija, unutarnjih morskih voda i njezinoga teritorijalnoga mora). Ovo joj jamci medjunarodni mnogostrani ugovor: Konvencija o medjunarodnom civilnom zrakoplovstvu iz 1944. kao i mnogobrojna pravila opceg medjunarodnog prava.

2. Svaki avioprijevoznik, odnosno aviokompanija za redovni ili vanredni civilni zracni promet, ima svoj dokument, koji obicno nosi naziv: Opći uvjeti prijevoza. Tako i predmetna aviokompanija iz vasega clanka ima opce uvjete prijevoza, u kojima se obicno naznacuje da zbog vanrednih okolnosti na letu i u vezi leta moze, shodno najboljoj procjeni kapetana plovidbe, odnosno pilota i kontrolora leta na zemlji, te imajuci u vidu sigurnosne standarde i preporuke date aviokompanije u datim situacijama, sletjeti na neki drugi aerodrom ili zracnu luku. Obicno se pod vanrednim okolnostima razumiju one vanredne i nepredvidive okolnosti koje se nisu mogle sprijeciti, otkloniti ili izbjeci cak i da su poduzete sve razumne mjere. U takve oklonosti slobodno mozemo ubrojiti meteoroloske uvjete koji ometaju obavljanje leta; sigurnosne rizike i vanredne probleme koji mogu utjecati na sigurnost plovidbe (tehnicki problemi na avionu, etc); politicku nestabilnost u drzavi slijetanja (rat, iznenadni napad (kao sto smo imali 11. septembra 2001, kada su savezne vlasti SAD-a odmah zatvorile svoj zracni prostor, te je na stotine letova moralo biti preusmjereno i sletjeti u Kanadu, Meksiko, ili, ukoliko su imali dovoljno goriva, okrenuti se i vratiti u polaznu luku), građanske nemire, sukobe, policijski sat i slicno; štrajk koji ima utjecaja na obavljanje zracnoga prijevoza; te iznenadne odluke kontrole leta na zemlji.

Tuzlarije
Vizni režim za tranzitne putnike beogradskog aerodroma


3. Medjunarodni tranzitni ili transferni prostor na medjunarodnim zracnim lukama potpada pod teritorijalni suverenitet one drzave na cijoj se teritoriji nalazi aerodrom. Medjutim, iako odnosna drzava na tom prostoru ima teritorijalni suverenitet, ona ipak ima ogranicenu nadleznost, no ne u tolikoj mjeri koliko drzava prijema ima ogranicenu nadleznost u odnosu na prostore i prostorije (ambasada, konzulat i rezidencija ambasadora/konzula) drzave slanja na svome drzavnome podrucju. To znaci da, naprimjer, jedna osoba ne moze u prostoru medjunarodnoga zracnoga tranzita imati pravo na trazenje azila, kao sto to moze uciniti u diplomatskim prostorijama neke strane drzave, sto je posebno karakteristicno za zemlje Latinske Amerike. No, ovdje moram napomenuti da neke drzave nemaju toliko ogranicenje svoje nadleznosti, odnosno vrsenja javnih poslova u tranzitnome prostoru svoga medjunarodnoga aerodroma. Neke, pak, zahtijevaju i posjedovanje tzv. tranzitne vize u vasem pasosu, koja ce vam omoguciti privremeni boravak u tranzitnome prostoru aerodroma. U tom slucaju ce vam trebati dvije vize, jedna za drzavu vase destinacije (ukoliko je potrebno za drzavu vasega drzavljanstva) i tranzitna viza za drzavu
vasega zracnoga tranzita, tj. one drzave na cijem aerodromu mijenjate let.

4. Iako drzava na cijem se podrucju nalazi medjunarodna zracna luka ima djelimicno ogranicenu nadleznost u dijelu koji je oznacen kao medjunarodni putnicki zracni tranzit/transfer, to nju ipak ne sprjecava da vrsi (medjunarodnu) krivicnu nadleznost.

Tuzlarije


5. Stoga, ukoliko postoji naredba tuziteljstva teritorijalne drzave za uhicenje, odnosno ukoliko postoji medjunarodni uhidbeni nalog ili potjernica (Interpolova) (neke drzave traze kao dodatni uvjet i postojanje medjunarodnoga reciprocnoga ugovora o hapsenju potrazivanih osoba), u tom slucaju vlasti teritorijalne drzave imaju pravo izvrsiti uhicenje u ovom dijelu aerodroma. Cak i u situacijama, ukoliko se desi npr. da putnici skrenutoga aviona uopce ne napustaju avion, nego sjede u avionu, koji je parkiran negdje na aerodromu, i cekaju da pilot dobije odobrenje da moze uzletjeti i konacno krenuti ka svojoj primarnoj destinaciji, odnosno aerodromu njegova slijetanja, je sasvim moguce da teritorijalna drzava izvrsi uhicenje neke osobe i u prizemljenome zrakoplovu, neovisno o cinjenici koje drzavljanstvo osoba ima.

6. Medjunarodne zracne luke u Europi koriste Advanced Passenger Information System (APIS), koji omogucava drzavi da ima uvid u identitete svih putnika koji prolaze kroz njezine zracne luke. Prema ovom sistemu, duznost je avioprijevoznika da, naprimjer, prije uzlijetanja posalje spisak svojih putnika, zajedno s brojevima njihovih pasosa, tj. putnih isprava, granicnoj policiji na aerodromu.

7. Zakljucak: Tranzitni dio medjunarodnoga aerodroma Nikola Tesla u Beogradu nalazi se pod suverenom vlascu Republike Srbije. Iako granicna policija Republike Srbije ima djelimicno ogranicenu nadleznost u smislu da se u tom dijelu ne prolazi pasoska i carinska (odnosno imigracijska) kontrola za tranzitne putnike, odnosno putnike u transferu (koji mijenjaju let), granicna policija jeste ovlastena da i u tom prostoru aerodroma odrzava mir i red, sprjecava svake kriminalne aktivnosti, povredu nacionalne sigurnosti, javnoga zdravlja i morala, odnosno prava i sloboda drugih, pa i da, shodno navedenome, ukoliko postoji uhidbeni nalog, izvršava lisenje slobode osoba, ukljucujuci i strane drzavljane. Izuzetak su osobe koje uzivaju diplomatski imunitet, odnosno funkcionalni imunitet npr. Ujedinjenih nacija.

Mozda sam vam ostao duzan za odgovor o statusu i pravima osobe koja se uhiti u medjunarodnome tranzitnome prostoru aerodroma.

Naime, pod uvjetom da je zrakoplov morao privremeno sletjeti, i nakon poduzetih svih razumnih mjera, na drugi aerodrom, odnosno aerodrom na podrucju druge drzave, u tom slucaju, a shodno opcim uvjetima prijevoza predmetne aviokompanije, tj. prema medjunarodnim pravilima iz podrucja medjunarodnoga zracnoga prava, aviokompanija je duzna u ovim situacijama svim putnicima s toga leta omoguciti da oni na svoju destinaciju stignu sto prije. Npr, ako je avion morao sletjeti negdje drugdje, zbog iznenadnoga tehnickoga problema, putnicima se mora osigurati, pod uvjetom da se predmetni avion ne moze u kratkome roku popraviti, drugi avion iste aviokompanije ili drugih codeshare aviokompanija ili avioprijevoznika iste medjunarodne alijanse avioprijevoznika. U ovakvim okolnostima, i pod pretpostavkom da je kapetan zracne plovidbe prethodno poduzeo i iscrpio sve razumne mjere, tesko da bi ijedan putnik mogao tuziti avioprijevoznika i traziti naknadu stete zbog skretanja s ugovorene linije leta.

I u slucaju uhicenoga putnika, malo je vjerovatno da bi takav putnik mogao traziti od datoga avioprijevoznika eventualnu naknadu stete.

Kada se putnik lisi slobode od strane vlasti teritorijalne drzave, pod uvjetom da je strani drzavljanin, moguce su razne opcije, a sve ovisno o tome postoji li izmedju dvije drzave (drzave uhicenja i drzave njegova drzavljanstva) dvostrani medjunarodni ugovor o ekstradiciji (izrucenju). Praksa je u svijetu da drzava ne izrucuje svoje vlastite drzavljane drugoj drzavi, vec im ona sudi za ucinjena krivicna djela, pa cak i za ona medjunarodna (genocid, zločini protiv čovječnosti, ratni zločini).
Takodjer, ukoliko se strani drzavljanin nadje u nadleznosti vlasti druge drzave, praksa je da se on ekstradira ili izruci u drzavu njegova drzavljanstva radi sudjenja ili izdrzavanja kazne, jer se polazi od pretpostavke da ce mu drzava njegova drzavljanstva pruziti najoptimalnije, odnosno najpravicnije sudjenje. Medjutim, ovo je pravilo opcega obicajnoga medjunarodnoga prava, same drzave u ovoj materiji mogu ugovoriti i neka drukcija rjesenja.

Nadam se da sam vam dijelom odgovorio na vasa pitanja, odnosno pomogao u razlucivanju ove materije i otklanjanju odredjenih dilema.
Ukoliko budete imali jos nedoumica, slobodno mi se javite.

Lijepi pozdravi,

mr. sc. Enis Omerovic
visi ass. na Katedri za drzavno i medjunarodno pravo
Pravni fakultet Univerziteta u Zenici

(tuzlarije.net)               









 



Ljudi slave i plaču u Gazi
Hamas kaže da pristaje na prekid vatre, službenog odgovora iz Izraela još nema
Izrael počeo evakuirati palestinske civile iz Rafaha
Je li to najava invazije?
Zapad dopušta napadanje njihovim moćnim raketama ciljeva unutar Rusije
Prerasta li rat u Ukrajini u svjetski?

08.05.2024. u 00:03
Promocija knjige “Iza rešetaka ljubavi”, Kadife Tahirović Murajčić


Na promociji koja će biti održana u Plavoj sali BKC TK sa početkom u 18.30 sati, pored autorice govorit će pisci Fajko Kardić i Dario Blagojević, a moderatorica je Emina Mehmedović. U programu će nastupiti i učenici profesora gitare Nedima Šabanovića. Knjige “Iza rešetaka ljubavi” je ljubavni roman ali govori i o zlostavljanju i nasilju nad ženama

OPŠIRNIJE


08.05.2024. u 00:02 Broj citanja: 4158
Najnovije vijesti iz svijeta


Tuzlarije

OPŠIRNIJE


08.05.2024. u 00:01 Broj citanja: 2728
Dogodilo se na današnji dan


Tuzlarije
Tuzlarije su na netu od 2001. godine. Gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta je to u Tuzli bilo aktuelno na današnji dan deset petnaest godina ranije.

OPŠIRNIJE


07.05.2024. u 22:32
Održana Studentska konferencija o Aliji Izetbegoviću:
”Bosna prije svega”


Fond “Bošnjaci” u saradnji sa Muzejom “Alija Izetbegović”, Fondacijom “Alija Izetbegović”, Udruženjem “Mladi muslimani” i JU BKC TK, danas je u Tuzli organizovao Studentsku konferenciju o Aliji Izetbegoviću, ”Bosna prije svega”. Tokom konferencije u foajeu BKC-a postavljena je izložba “Sjećanja” o mladosti i privatnom životu Alije Izetbegovića

OPŠIRNIJE


07.05.2024. u 22:20
Rudnik uglja „Kreka“ d.o.o. – Tuzla izražava saučešće porodici:
Potvrđena smrt rudara Asima Šehanovića


Stiglo je još jedno saopštenje Rudnika uglja „Kreka“. Zvanično je potvrđena smrt rudara Asima Šehanovića. U nastavku saopštenje prenosimo u cjelosti, takođe i saopštenje Uprave policije MUP-a TK.

OPŠIRNIJE


07.05.2024. u 22:16
6 kafe brendova i 15 handmade čokolaterija na prvom Sajmu Kafe i Čokolade u Tuzli


Najslađa manifestacija ove godine u Tuzli - 1. Sajam Kafe i Čokolade održaće se od 16. do 18. 05.2024 g. u HKC „Sveti Franjo“. Na Sajmu će se predstaviti 6 poznatih kafe brendova te 15 handmade čokolaterija iz regiona.

OPŠIRNIJE










OSTALE VIJESTI
Bijela kuća: Neprihvatljivo je da Izrael blokira humanitarnu pomoć za Gazu
Bivša pornoglumica svjedočila protiv Trumpa: Novac nije bio moja motivacija
Izrael započeo napad na Rafah
Biden u govoru usporedio Hamasov napad s Holokaustom
Xijev dolazak u Srbiju je jasna poruka Zapadu, ali i Rusiji
Škotska ima novog premijera, drugog u tjedan dana
Kako je Švedska postala žarište superbogataša
Nakon pet dana iz rudnika kod Tuzle izvučeno tijelo rudara
Stormy Daniels svjedoči na suđenju Donaldu Trumpu
VIDEO Ukrajina uništila moćni ruski lanser raketa
Britanka naručivala snimke mučenja malih majmuna
Hamas planira predati 33 taoca, neki od njih su mrtvi
Poljski premijer: Europa mora povećati svoju obranu
I španjolski studenti spremaju prosvjede protiv Izraela
Putin Rusima: Zajedno ćemo pobijediti, izaći ćemo iz ovoga još snažniji
EU najavila žestok udar na Kinu. Zbog jeftinih auta prijeti pravi trgovinski rat
Ukrajinci objavili snimku: "Ovo su ruski agenti, htjeli su ubiti Zelenskog"
Ruski vojnik u Ukrajini ubio šestoricu suboraca. U tijeku je potraga
Maslinovo ulje moglo bi pomoći u borbi protiv demencije, pokazala je studija
Ruski helikopteri uništavali su ukrajinske pomorske dronove. Sad su dobili odgovor







SVASTARIJE

Izrael započeo napad na Rafah

Obnovljena džamija Arnaudija u Banjoj Luci. Dodik u govoru pozvao na mir

U Kini ga prodaju za 20.500 eura, a u EU za 42.000. Bruxelles najavio žestok odgovor

Putin prisegnuo za predsjednika Rusije

Na internetu se pojavio vrlo moćan, misteriozan AI. Odmah je nestao

Pet radnika umrlo od otrova u Italiji: ˝Čuo sam da vrište, ali nisam im mogao pomoći˝

Predsjednik Brazila zbog poplava traži proglašenje elementarne nepogode

Danas je Putinova inauguracija. Ono najvažnije dogodit će se nakon nje

Snimljen film o djeci Sarajeva koja su ubijena tokom snajperskog terora devedesetih

Rusija zaprijetila napadima na Britaniju: ˝Posljedice će biti katastrofalne˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi