TUZLARIJE - HUMANOST

10.08.2007.
Klinčevići nemaju novca da budu uz sina oboljelog od leukemije
Prodao sam zemlju, stoku, ostaje mi još da prosim
Logično pitanje za nezaposlene Mehmeda i Subiju Klinčević iz Gradačca koji u Sarajevu iznajmljuju stan za 300 KM plus režije kako bi bili uz sina Sejfudina (10) koji se liječi od leukemije, jeste kako? Na logično pitanje, teško je odgovoriti. Ali, uz teško bolesno dijete mora se biti.

Gradačac je daleko da bi se svaki dan dolazilo kako bi četiri sata, koliko im je dopušteno, bili uz Sejfudina.

- Pomognu nam prijatelji, poznanici... Sejfudinova škola je skupljala novac, pomogli su sa 3.000 KM, hvala im... Hvala svakome ko da marku. Prolazimo kroz ovo već dvije godine, prodao sam nešto zemlje, stoku... Ostaje mi još da prosim. U teškoj sam situaciji, ne znam da li ću naći novca da djetetu kupim bar bananu - teško govori Mehmed, čije dvije starije kćerke od 17 i 16 godina čuvaju djed i nena. Ni sami ne znaju kako se snalaze. S druge strane, samo oni znaju kako se osjećaju. Sejfudinu je leukemija prvi put otkrivena u januaru prošle godine. Liječio se na Pedijatrijskoj klinici do decembra. Roditelji su tada iznajmljivali stan u Sarajevu kako bi bili uz njega. Nekako su se snalazili, prodali ono što su imali. U decembru su se svi vratili kući, Sejfudin je bio dobro.

Nažalost, bolest se vratila u junu i Sejfudin je ponovo na Odjelu pedijatrije u Sarajevu. Prima visokorizičnu i tešku kemoterapiju. I roditelji su tu, ponovo iznajmljuju stan. Kako? Teško, vrlo teško. Čak i govoriti o tome. Z. PERŠIĆ


Neophodna i transplantacija

Pošto mu se bolest vratila, neophodna je transplantacija koštane srži u inostranstvu, ali prije samog izmještanja mora ući u, tzv. remisiju. Odnosno, vrlo teškim kemoterapijama njegovi nalazi moraju biti regulirani. Nažalost, za sada njegov organizam ne reagira na terapiju, a koliko će sve to trajati, ne zna se.


Samo četiri sata uz dijete

- Posjeta, inače, traje tri sata i ne možemo uz dijete biti i supruga i ja u isto vrijeme, pa se smjenjujemo. Tako je svima. Molio sam i dozvolili su mi još sat, pa sad možemo biti četiri sata. Ljekari i medicinske sestre su divni i zahvaljujem im se, ali najteže mi je što ne možemo stalno biti uz dijete. Bilo bi lakše i njemu i nama - kaže Mehmed.

Broj računa

Porodici Klinčević možete pomoći uplatom kod NLB Tuzlanska banka na žiroračun 1321902000950107, na ime Sejfudin Klinčević. (Avaz)

Priredio(la): S.M.