TUZLARIJE - HUMANOST

14.08.2007.
Devetnaestogodišnji Igor Ševo stradao na kupalištu u Francuskoj
Obitelji potrebna pomoć



Igor Ševo
MOSTAR - Putovanje na susret mladih u mjesto Taize u Francuskoj devetnaestogodišnji Igor Ševo iz Mostara pamtit će do kraja života.
Skačući u vodu na tamošnjem kupalištu, Igor je krajem srpnja slomio četvrti, peti i šesti kralježak i na mjestu ostao paraliziran, a vjerojatno bi se i ugušio da ga iz vode nisu iščupali prijatelji.
Nakon toga, kako priča Igorov ujak Miro Prce, stigla je Hitna, potom i helikopter pa je Igor hitno prevezen u bolnički centar u grad Dion.

Nije izgubio volju za životom

Igor je u Dionu hitno operiran budući da mu je život bio u opasnosti, toliko da mu nisu imali kada uraditi niti CT ni bilo kakve nalaze. Tragična vijest ubrzo je stigla i do Igorove obitelji. Nakon šoka, ujak Miro i majka Mira sjeli su u zrakoplov i otputovali u Francusku. Igorov otac Mirko, koji je stopostotni invalid, to nije mogao učiniti s obzirom na teško zdravstveno stanje, nema jedne strane pluća. Sve je, kako priča Prce, teklo kao u nekom filmu.

“Igor je trenutačno na odjelu reanimacije jer je od te vode dobio i neku bakteriju, tako da je i to dodatni problem”, dodao je. Volju za životom nije izgubio unatoč svemu što se dogodilo.

“Čak sam se uspio s njime i našaliti kako bih ga malo podigao. Obukli su mu bijele čarape pa sam se šalio da je to zato jer su čuli da je Hercegovac”, dodao je Prce.

Još uvijek se ne zna koliko dugo će Igor biti na liječenju u Francuskoj te hoće li biti potrebni novi operativni zahvati. Kako im je kazao liječnik koji ga je operirao, za neka tri mjeseca bit će moguće postaviti konkretniju dijagnozu.

“Može biti potpuno nepokretan, djelomično nepokretan, no konačna dijagnoza će moći biti postavljena tek za tri godine”, dodao je Igorov ujak. Kazao je kako su po dolasku u Francusku imali dosta problema. Budući da ne poznaju Francuski, a tamo baš i ne govore engleski jezik, kroz kontakte su se uspjeli smjestiti kod naše obitelji Runje, koja tamo živi. Osigurali su im smještaj, kontakte s liječnicima, a i pomagali se sporazumjeti, no uslijedile su druge komplikacije.

Obitelji potrebna pomoć
“Iz bolničke službe traže osiguranje i tu je problem. Igor je otišao s hrvatskom putovnicom, a osiguranik je BiH, koja nema nikakve konvencije po pitanju liječenja s Francuskom. Hrvatsko Veleposlanstvo, budući da je Igorov otac vojni invalid, obećalo je pomoć kako u tom vidu, tako i u vidu transporta kada Igor za to bude sposoban”, naglasio je Prce.

Mladića očekuju mjeseci liječenja, banje i tko zna što sve, kako bi ga se pokušalo vratiti u život. Njegova obitelj, što je i razumljivo, nije u mogućnosti snijeti sve troškove, koji su tim veći što se Igor nalazi u stranoj zemlji. Obitelj Ševo podstanar je u Zvjezdari, Igorov otac je, kao što je gore i napisano, stopostotni invalid, majka Mira koja je sada u Dionu radi u mirovinskom, a njihov mlađi sin Goran je prvi razred srednje škole.

Molimo sve naše čitatelje, pojedince, tvrtke i sve ljude dobre volje, koji su u mogućnosti, da izađu u susret obitelji Ševo te financijski pomognu Igorovo liječenje.

To je moguće učiniti preko računa u UniCredit banci na ime Igor Ševo - 3381001800787077.

Kristina Spajić