TUZLARIJE - HUMANOST

17.09.2007.
Operacija u Zagrebu jedini spas za braću Musić iz Kiseljaka
Nakon Damira, vid naglo gubi i njegov brat Edin
Da se sudbina teško poigrala s braćom Damirom i Edinom Musićem iz Kiseljaka kod Tuzle, uvjerili smo se prilikom posjete njihovoj kući u kojoj žive s majkom Šuhretom i ocem Atifom. Ova dva mladića prije nekoliko godina naglo su počela gubiti vid, tako da im je jedini spas u operaciji, kojoj se Damir već podvrgao prije mjesec.

- Uz pomoć komšija i prijatelja koji su, koliko je ko mogao, prikupili novac, Damir je operisan na klinici „Svjetlost“ u Zagrebu, nakon čega mu se vid u dobroj mjeri popravio - priča nam Šuhreta, koja je i sama slijepa na jedno oko. Kaže da više nema hrabrosti nikome doći na vrata i zatražiti pomoć za operaciju drugog sina.

- Komšije Kiseljaka i okolnih sela prikupljali su pare za Damirovu operaciju. Naše komšije Romi, iako i među njima ima onih koji teško žive, organizirali su se i pomogli Damiru. Šta će biti s Edinom, ne znam - priča Šuhreta vjerujući opet u „Božiju pomoć, ali i pomoć dobrih ljudi u Bosni“. Damira nismo zatekli kod kuće, bio je na kontroli na Klinici za očne bolesti u Tuzli. Edin je sjedio i čekao brata nadajući se da će „dobra doktorica Vera“ poslati neke lijepe vijesti i o njegovoj operaciji u Zagrebu.

Rade na nadnicu

Nekome 3.000 eura, koliko je potrebno za Edinovu operaciju, i 600 eura za ugradnju specijalnih leća možda ne predstavlja ništa, ali meni je to cijeli svijet. Djeca su išla i radila na nadnicu da bi zaradila za operaciju. Znao je Damir otići nekome sjeći drva, pa mu moraš pokazati gdje je sjekira, gdje testera, ali se nije predavao - priča Šuhreta.

A. HADŽIĆ (Avaz)

Žiro račun kod NLB Tuzlanske banke: 101637239
Uz naznaku: Pomoć za Edina Musića

Priredio(la): S.M.