TUZLARIJE - HUMANOST

11.10.2007.
Humanitarna akcija provedena u Cerskoj i Strugićima
Bogatstvo je vidjeti radost na licima djece
U srijedu 10. oktobra četrdesetoro djece u područnim školama Cerska i Skugrići, kod Vlasenice, sa svojim nastavnicima i roditeljima, bili su domaćini gostima iz Tuzle i Zenice, koji su im u okviru akcije pod imenom NISTE ZABORAVLJENI, dopremili značajnu robnu i finansijsku pomoć.

Akcija je pokrenuta prošloga mjeseca na inicijativu tuzlanske firme BMG Bosanska medijska grupa, kojoj je ovo druga značajna humanitarna akcija. U suradnji sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom iz Tuzle BMG je prošle godine obezbijedila značajnu pomoć školi, učenicima i njihovim roditeljima u Žepi.
Ovogodišnju akciju podržao je veliki broj preduzeća i pojedinaca iz Tuzle i Zenice, tako da je Cersku i Skugriće dopremljeno oko 20.000 maraka pomoći u robi i novcu. Predbajramskom darivanju odazvali su se između ostalih: Narodnai univerzitetska biblioteka Derviš Sušić Tuzla, Omega Tuzla, Genelec Tuzla, Solana Tuzla, Radio Kameleon Tuzla, Privredna komora Tuzlanskog kantona, Stolarija Pargan Tuzla, Bosnia Ars, Bosanska riječ, Blicko Tuzla, Advokatska kancelarija Amir Omerćehajić i veliki broj pojedinaca. Najznačajniju ulogu međutim odigrao je BM Radio iz Zenice koji je pozvao svoje slušatelje da se uključe u ovu akciju, tako da je iz Zenice, posredstvom preduzeća Almy dopremljen kamion humanitarne robe.

Za nastavnike, djecu i njihove roditelje obezbijeđeni su paketi školske opreme, nastavnih učila, igračaka, odjeće, obuće, hrane, te značajna novčana sredstva koja su dodijeljena najugroženijim porodicama.


Posebni pokloni podijeljeni su porodicama starih i iznemoglih u obliku bajramluka sa prigodnim novčanim donacijama. U školama u Cerskoj i Skugriću sa više od 500 doniranih knjiga oformljene su biblioteke sa kompletima lektire. Sa malo napora i velikom željom da pomognu onima kojima je pomoć potrebna donatori su bar nakratko donijeli radost u ova povratnička naselja.
BMG Bosanska medijska grupa i BM Radio najavili su uskoro novu akciju, koja bi sredinom decembra trebala obradovati učenike povratnike u nekom drugom podrinjskom mjestu. Bit će to prilika da se u akciju uključe i svi oni koji žele da konkretno i na potpuno direktan način pomognu drugim ljudima. Za eventualno uljučivanje u akciju ostavljena je mogućnost kontaktiranja na e-mail [email protected]

Priredio(la): S.M.