TUZLARIJE - HUMANOST

22.09.2011.
U Simin Hanu uručen auto i medicinska oprema

Fondacija tuzlanske zajednice danas je promovirala projekat pod nazivom ´´Bolji uslovi življenja za stanovnike Simin Hana, posebno stare osobe´´ u okviru kojega je uručila i donaciju Ambulanti Simin Han (vozilo i medicinsku opremu za kućne posjete) u vrijednosti od 40.000 KM.



U Agora centru je održana press konferencija. Nakon dobrodošlice koju je prisutnima poželjela Sabiha Rekić, menadžerica centra, o projektu su govorili Jasna Jašarević, izvršna direktorica Fondacije tuzlanske zajednice, Prim. dr. Kasim Brigić, direktor JZU Dom zdravlja sa poliklinikom Tuzla, te Monika Kleck, konsultantica za BiH ispred Freudenberg fondacije.



Primopredaja doniranog vozila i medicinske opreme organizovana je ispred Ambulante Simin Han.



Donaciju je u ime Fondacije tuzlanske zajednice predao Prof. dr. Ekrem Jusufović, počasni član Upravnog odbora Fondacije. Ključeve automobila preuzelo je osoblje Ambulante Simin Han: Prim. dr. Enisa Ramić i dipl. med. sestra Renata Smajlović.

Fondacija tuzlanske zajednice na ovaj način simbolično obilježava 1. oktobar, Međunarodni dan starih osoba. Donirano vozilo i medicinsku opremu osoblje Ambulante Simin Han će koristiti za kućne posjete osobama starijim od 60 godina nastanjenim u istočnom dijelu Tuzle, kojima je potrebna kućna njega i koji su glavna ciljna grupa projekta.

Najstariji stanovnik u Simin Ganu


Nosioci projekta su Fondacija tuzlanske zajednice Tuzla i Fondacija Freudenberg Stiftung sa sjedištem u Weinheimu u Njemačkoj. Partneri na realizaciji su Ambulanta Simin Han - Dom zdravlja Tuzla i UG “Agora” Simin Han, društveno-edukativni centar za otvoreno obrazovanje i cjeloživotno učenje.
Projekat se realizuje na osnovu finansijske podrške Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj SR Njemačke (BMZ ).

Pored toga, ovaj jedinstveni projekat će mobilizirati volontere iz zajednice za pružanje pomoći javnoj instituciji u tretiranju starih osoba kao osjetljive populacije u našem gradu. U okviru projekta, u periodu od jula 2011. do marta 2012. godine, biće realizirane i druge značajne aktivnosti kao što su: opšte savjetovanje starih osoba i njihovih porodica, jačanje grupe volontera za kućne posjete starim i bolesnim licima u Agora centru u Simin Hanu, seminari za volontere u Agora centru, te razmjena iskustava i koordiniranje mjera za pojedinačne slučajeve sa relevantnim institucijama u gradu.

Priredio(la): Fondacije tuzlanske zajednice