TUZLARIJE - HUMANOST

17.09.2012.
Prvi zajednički humanitarni broj za čitavu BiH

U okviru emisije „Udri Muški“ koju uređuje i vodi Almir Čehajić Batko, a kome su gosti bili predstavnici BH Telecom-a, HT Eronet-a, M:tel-a i RAK-a, jutros je ozvanično aktiviranje prvih jedinstvenih humanitarnih brojeva u BiH.



„Otvorena Mreža“ je potpisivanjem ugovora sa BH Telekomom, HT-Eronetom, M:Telom i Regulatornom agencijom za komunikacije dobila prvi jedinstveni humanitarni broj za čitavu Bosnu i Hercegovinu.

Prema izjavama predstavnika operatera, da nije bilo inicijative i permanentne angažovanosti „Otvorene Mreže“ kao i njene koordinacije među operaterima i RAK-om, uvođenje jedinstvenog humanitarnog broja za BiH dugo ne bi bilo realizovano.

Danas (ponedjeljak 17. 09. 2012) tačno u 12 su aktivirani jedinstveni humanitarni brojevi „Otvorene Mreže“

1330 i 1350.

Ovo predstavlja bitan momenat za građane BiH i još jednu pobjedu tima Otvorene Mreže.

Naime, krajem decembra prošle godine, na inicijativu "OTVORENE MREŽE" održan je zajednički sastanak sa predstavnicima dominantnih operatera u BiH (BH Telecom-a, HT Eronet-a i m:tel-a) kao i predstavnika RAK-a (Regulatorna agencija za komunikacije) na kojem su finalno usaglašena stajališta oko pokretanja zajedničkog humanitarnog broja za cijelu BiH.

Već 29. maja Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije održalo je 56. redovnu sjednicu na kojoj je usvojeno i pravilo o uvođenje jedinstvenih humanitarnih brojeva na nivou cijele BiH radi efikasnije procedure pružanja pomoći putem humanitarnih brojeva. Ovim je "OTVORENA MREŽA" otvorila put svim organizacijama koje pružaju pomoć najugroženijima u BiH.