TUZLARIJE - HUMANOST

15.12.2012.
Za jedan dan
Tuzlanski imami prikupili sredstva za operaciju Esmeralde Mujčinović


U sedam gradskih džamija Medžlisa Islamske zajednice Tuzla sprovedena je humanitarna akcija za pomoć u liječenju djevojčice Esmeralde Mujčinović. Imami sa svojim džematlijama u toku jednog dana prikupili su 5100 konvertibilnih maraka potrebnih za operaciju djevojčice Esmeralde, učenice Osnovne škole „Novi Grad“.

S obzirom na tešku finansijsku situaciju ove porodice, gdje niti jedan roditelj ne radi, a djevojčici je prijeko potrebna operacija koja bi joj omogućila opuštanje mišića u obje noge i mala Esmeralda bi lakše mogla hodati i kretati se.

Operacija koja košta 2.650 eura, bez putnih i boravišnih troškova, treba da se obavi u Paraćinu u Srbiji. Vjeroučiteljica Rahima Alibegović je inicijator ove humanitarne akcije, koju je prvo započela u Osnovnoj školi „Novi Grad“ sa svojim učenicima, a potom je predložila Medžlisu IZ Tuzla da pomogne kao institucija koja svakodnevno prepoznaje i pomaže ovakvim slučajevima.

Glavni imam dr. Amir ef. Karić se odmah obavezao da se humnitarna akcija organizuje čim prije te je na sastanku Vjersko-prosvjetne službe donošena odluka da će se u sedam gradskih džamija prikupljati novčana sredstva za pomoć u liječenju Esmeralde Mujčinović.

Roditelji ove djevojčice su neizmjerno zahvalni Islamskoj zajednici, a posebno pokretaču humanitarne akcije, vjeroučiteljici Rahimi Alibegović koja ja primjer prosvjetnog radnika koji svoje učenike gleda kao na svoju djecu, te zajedno s njima osjeća njihovu sreću i tugu.

Učenica Esmeralda je po svojoj majci poslala pismo u kojem se zahvalila svima, a posebno vjeroučiteljici koja će kako je kazala ostvariti njen san da prohoda. Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla doc. Dr. Amir ef. Karić srdačno se zahvaljuje svim džematlijama koji su dali svoj prilog u ovoj humanitarnoj akciji.

Emina Muratović