TUZLARIJE - HUMANOST

29.12.2012.
Tuzlarije za druge u 2012.godini
Istrajni u humanoj misiji


Grupa Tuzlaka okupljena na forumu Tuzlarija, u saradnji sa brojnim prijateljima u 2012. godini realizirala je niz humanitarnih aktivnosti. Naime, od 2003.godine traju humane akcije usmjerene ka povratničkoj populaciji u Podrinju, ali mnogo lijepih stvari se učini i na području Tuzle i Tuzlanskog kantona.



Usrećiti nepoznatog, udijeliti lijepu riječ onome ko je željan razgovora, podijeliti dobro i zlo sa dragim osobama i malim darom izmamiti osmijeh na dječijem licu neprocjenjivo je blago koje možemo darovati uvijek i bez ograničenja. Tokom 2012. godine forumaši Tuzlarija i naši prijatelji učinili su sve ovo i puno više.

- Cilj svih naših akcija je prije svega da se pomogne građanima, naročito onima u stanju socijalne potebe, a zadovoljstvo je tim veće što smo se sa ljudima iz Podrinja zbližili te se već odavno osjeća duh povezanosti i prijateljstva. Sada je već teško nabrojati koliko se toga uradilo jer akcije traju osam godina, ali je važno da nastavljamo i da obični ljudi, naši prijatelji i saradnici prepoznaju sve ovo što radimo, kaže forumaš Čupo, pokretač većine akcija.

U organizaciji Udruženja „Vive Žene“ iz Tuzle, a u saradnji sa forumašima Tuzlarija, u aprilu mjesecu realizovana je velika akcija podjele školskih ruksaka i pribora za djecu u Podrinju. Obišli smo mjesta Liplje, Pahljevići, Nova Kasaba, Burnice, Pobuđe, Cerska, a nekoliko kompleta školskih pribora uručeno je djeci iz socijalno ugroženih porodica iz Tuzle.

Pogledajte kako je bilo.



IN MEMORIAM Nermin Muškić

Nažalost, život ima i onu tužnu stranu. U dvanaestoj godini preminuo je naš prijatelj Nermin Muškić iz Vlasenice. Njegova prerana smrt sve nas je potresla i rastužila. Ostaje sjećanje na dobrog i nasmijanog dječaka koji je sa nama svih ovih godina, koliko smo ga poznavali, dijelio i dobro i zlo. Nermine neka ti je vječni rahmet, vole te tvoji Tuzlaci.




Poklon za sestre iz sela Muškići


- U zaseoku Muškići koje pripada opštini Vlasenica skromnim životom živi četveročlana porodica Muškić: babo Muhamed sa suprugom i dvije djevojčice, Medinom i Medihom. Od kada je Muhamed nesretnim slučajem ostao bez noge vođenje domaćinstva palo je na pleća ženskih članova ove porodice. Bez bilo kakvih primanja život nije lak, ali dobri ljudi sa svih krajeva svijeta s vremena na vrijeme pokažu svoju humanost i daju nadu u bolje sutra. Medina i Mediha su još u osnovnoj školi i njihove potrebe rijetko budu prioritet u skromnom domaćinstvu. Zato smo željeli da naš poklon bude namjenjen prvenstveno njima, njihovoj edukaciji i napredovanju, a to je, smatrali smo, najveća investicija, kaže forumaš Čupo.

U nastavku pogledajte s čime smo to izmamili osmijeh djevojčica iz Muškića.



Hrana za učesnike Marša mira

Forumaši i prijatelji Tuzlarija, kao i naša vrijedna ekipa, čine sve da učesnici Marša mira u Srebrenici budu adekvatno medijski popraćeni i da imaju barem jedan obrok. Cijeneći želju učesnika Marša, a njih je ove godine bilo više od 7.000, da saznaju i šire istinu o stradanju naroda u Podrinju smatrali smo da je jedan obrok, sok, kafa, voće ili slatkiš naš najmanji doprinos koji možemo pružiti. Zanimljivo je da se ova akcija iz godine u godinu organizuju bez mnogo pompe. Naši prijatelji samoinicijativno pronesu glas o našoj težnji da participiramo sa učenicima Marša u njihovoj uzvišenoj misiji, a onda se početni planovi značajno uvećaju i uspjevamo skupiti sve više prehrambenih namirnica.



Osiguran prevoz za osnovce u Liplju

Dugogodišnji problem školaraca u Liplju, o kojem smo godinama pisali na našem portalu, bio je prevoz učenika. Država, tačnije vlasti manjeg bh.entiteta, prevoz za ovu djecu nisu obezbjedili iako školarci pješače nekoliko kilometara kroz šume i neuslovne puteve. Ipak, zahvaljujući dobrim ljudima, prije svega Holanđanki Augustini Rahmanović iz Udruženja građana "Vive Žene" i forumašima Tuzlarija koji su Holanđane upoznali sa problemom prevoza djece, u Liplje je tokom ljeta stigao pravi školski kombi u kojem će se školarci u buduće voziti. Sredstva za donaciju osigurali su članovi Udruženja „Stichting Proplan“ iz holandskog grada Gouda koji su u aprilu od forumaša Tuzlarija doznali za probleme osnovaca iz Liplja.



Ramazanske aktivnosti forumaša Tuzlarija

Tokom mjeseca Ramazana uspjeli smo da prikupimo 26 koverti sa novcem kojima su naši sugrađani iz Tuzle i dijaspore željeli omogućiti Muslimanima koji su siromašni da provedu Ramazan i bajramske praznike na što ljepši način. Zanimljivo je da smo ove godine među učesnicima imali i stranu državljanku koja je radeći na projektima širom Podrinja stekla dobra prijateljstva, ali i saosjećajnost sa našim siromašnim građanima. To je bio dovoljan razlog da nam se priključi. Tako su forumaši Tuzlarija obišli povratničko mjesto Križevići nadomak Zvornika, a nakon toga uslijedila je posjeta mjestima Kaldrmica, Skugrići, Cerska, Rovaši i Velići, na području opština Vlasenica i Milići. Novac je uručen povratnicima koji su u teškoj materijalnoj situaciji, a uz malu pomoć mještana sela koji itekako poznaju životne prilike svojih komšija.





U augustu mjesecu, povodom Ramazanskog bajrama, podijelili smo bajramske paketiće mališanima iz naselja Burnice.





Povodom Kurban-bajrama forumaši Tuzlarija i njihovi prijatelji, realizirali su tradicionalnu akciju podjele bajramskih paketića maloj raji iz povratničkog sela Liplje, kod Zvornika. Uručeno je 27 bajramskih paketića sa slatkišima, igračkama, te nekoliko paketa odjeće.




Pomoć socijalno ugroženim u Tuzli

Tokom godine obišli smo više socijalno ugroženih porodica na području opštine Tuzla. Obradovali smo porodicu Kešetović iz Crvenih Njiva, zatim porodicu iz Kojšina, sedmočlanu porodicu Hajrudina Paraganlija iz Mramora, Ivicinu porodicu iz Ši Sela, zatim višečlanu porodicu Nevrese Smajlović iz Mosnika i mnoge druge.





Sredinom mjeseca oktobra organizovali smo akciju pomoći za Nedeljka Trakilovića, povratnika u Požarnicu. Ukoliko vas put navede i odlučite da pomognete Nedeljku, koji živi sam bez ikakvih primanja, on živi u naselju Kovačevo Selo-put Trakilovići, kuća je udaljena nekih 500 metara od magistralnog puta Tuzla – Bijeljina. Ne nađete li Nedeljka, pitajte za Fadila, jer je to Nedeljkov prvi komšija i prijatelj koji mu pomaže i povremeno obiđe.



U decembru mjesecu smo zajedno sa grupom Tuzlaka učestvovali u podjeli novogodišnjih paketića mališanima u Cerskoj.



I nismo samo praznovali i tugu dijelili sa našim prijateljima kojima pomažemo. Vrijedne povratničke ruke proizvedu dosta povrća, voća i domaćih proizvoda koje ne mogu tako lako plasirati, ali zato mi znamo kako da njihov slasni pekmez od jabuka nađe svoj put do mnogih domaćinstava. Također, ostvarili smo dobru saradnju sa Udruženjem žena "Jadar" iz Konjević Polja, putem kojih tokom godine distribuiramo odjevne predmete za porodice u Podrinju.

Hvala svima koji su vjerovali u nas, naša dobra djela i akcije koje organizujemo samo sa jednim ciljem: pomoći nekome u ovim teškim vremenima. I u narednoj godini nastojaćemo da na ovaj način razveselimo tužne, utješimo sve one koji smatraju da su u svom bolu sami i da pružimo otvorenu ruku za sve akcije koje se organizuju.

S.P.