TUZLARIJE - HUMANOST

11.09.2014.
J.U. Srednja-ekonomsko trgovinska škola
Profesori sakupili i uručili pomoć samohranoj majci šestoro djece
Saznavši za teško stanje samohrane majke iz Čaklovića koja živi u trošnoj kući na aktivnom klizištu sa šestoro djece, profesori ekonomske škole su sakupili i uručili novčanu pomoć. Do kuće u kojoj žive Dahalići i njihova majka heroj ne vodi nijedan put, da ne govorimo o vodi, uličnoj rasvjeti ili trotoaru. Kada trebaju kupiti i donijeti vreću brašna to je Sizifov posao. Valja blatnjavim putem savladati izuzetno strm put do „kuće na osami“

Tuzlarije


Škola pomaže

Najveći problemi za ovu porodicu su nastali prije nekoliko mjeseci kada je preminuo babo i suprug Reif (51), koji je nekako prehranjivao porodicu. Iza njega je ostala trudna supruga Remzija i šest sinova - Almir (23), Huso (19), Selver (16), Alen (11), Fatmin (9 godina) i najmlađi, jednogodišnji Enver.

Devetnaestogodišnji Huso, jedan od članova porodice Dahalić, morao je prekinuti redovno školovanje u Srednjoj ekonomsko-trgovinskoj školi, kako bi se zaposlio i pomogao svojoj porodici. Huso će u narednom periodu najvjerovatnije vanredno završiti četvrti razred Srednje ekonomsko-trgovinske škole u Tuzli.

Tuzlarije


Zbog teške situacije u kojoj se nalazi ova porodica, na sjednici Nastavničkog vijeća, jednoglasno je do- nesena odluka da se Husi odobri da vanredno i besplatno završi četvrti razred Srednje ekonomsko-trgovinske škole.

Profesori Mara Grbić i Danko Zorić ovih dana su posjetili porodicu Dahalić, te joj saopćili odluku Nastavničkog vijeća i uručili novčanu pomoć koju su prikupili uposlenici škole. Takodje su uručili i donaciju od jedne osobe koja je željela ostati anonimna. Očekuje se da će i u narednom periodu biti prikupljena slična pomoć i uručena ovoj porodici.

Tuzlarije


Ovoj porodici je pomoć i dalje potrebna. Apelujemo na kolege iz drugih srednjih škola da se povedu za ovim primjerom i sakupe makar skromna sredstva jer svaka marka ovoj višečlanoj porodici nešto znači.

Jedna od najvećih želja Dahalića je izgradnja nove kuće na sigurnoj lokaciji, koja nije ugrožena klizištem.

Zorić D. Danko