TUZLARIJE - HUMANOST

11.06.2007.
Mora jesti samo posebnu hranu
Sabina Šepić (3) iz Živinica ima rijetko oboljenje metabolizma
Gledajući trogodišnju Sabinu Šepić iz Živinica kako vozi bicikl, ni po čemu je ne bismo razlikovali od njenih vršnjaka. Međutim, nekoliko dana po njenom rođenju i pregledu nalaza krvi, majci Emini i ocu Mustafi ljekari su saopćili da njihova djevojčica ima rijetko oboljenje metabolizma.

Tada su saznali i da je to veoma teško i neizlječivo oboljenje s posebnim načinom ishrane koje će njihovu Sabinu pratiti dok je živa, kao i stalni nadzor ljekara.Teško su se pomirili s ovom činjenicom, ali su je prihvatili i počela je njihova borba za obezbjeđivanje sredstava za nabavku specijalne i hrane iz inostranstva.
Sabini jedino odgovara veoma skupa hrana P-AM koja se proizvodi u Njemačkoj i to isključivo po narudžbi. Gram ove hrane košta jednu marku, a za normalan razvoj dnevno mora unijeti 42 grama. Smije jesti zdravo voće i povrće te piti 100-postotni sok od jabuke te hljeb i keks pripremljene od specijalnog brašna proizvedenog u Njemačkoj. Za deset kilograma tog brašna treba izdvojiti 50 eura.

U ovoj četveročlanoj porodici jedino radi otac, koji u svojoj firmi zaradi 230 KM mjesečno. Žive kao podstanari u živiničkoj MZ Gračanica.

S. Av.

Kako obezbijediti sredstva?

Do sada je ovoj porodici Socijalna služba obezbijedila 400 KM, komšije, rodbina i prijatelji su pomagali koliko su mogli, no Šepićima je sve teže obezbijediti neophodna sredstva za nabavku hrane i odlazak na ljekarske kontrole i česte boravke u bolnici.

Priredio(la): S.M.