TUZLARIJE - HUMANOST

24.11.2007.
Pismo čitaoca
Alojz Knezović posjetio Fadila
Dragi naši Tuzlarijanci, širom planete
Danas je Fadilu, u ime svih vas dobronamjernih, pravih Tuzlaka i Tuzlanki širom planete, čestitan rođendan i uručeni pokloni u ime svih vas.
Sve ovo oko Fadila nipošto se ne smije pripisati jednoj osobi.
Ali, dužni smo reći ko nam je sve pomogao, čije srce i duša nisu u novčaniku, kao i to ko nam je odmogao, čiji je altruizam izostao.
Da počnemo od kritike.
Odmogli su nam nehumani zakoni po kojima osoblje iz Centra za socijalni rad, i kad nisu birokrate, kad hoće pomoći, ne mogu ništa ako osoba koja treba pomoć, zamislite, nema lične karte. Njih, vjerovatno, češće kontrolišu nego one iz vrhova vlasti čiji skupi službeni automobili troše i dizel i benzin, zavisi kom se jaranu u privatno auto sipa gorivo iz naših džepove, od PDV koji uzimaju i na hljeb ili kruh, na mlijeko, na lijekove a sad hoće da uvedu 10 posto poreza i na plaće od 200 KM mjesečno.
Oni, guzonje u foteljama stranaka na vlasti, su glavna kočnica da se pobrinemo o ljudima uopće, posebno onima u nevolji.
Nažalost, valjda profesionalnom deformacijom, nisu nam pomogli ni na Neuropsihijatrijskoj klinici u Tuzli; Fadil nije imao ni lične karte ni zdravstvene knjižice. Psihijatar, doktor Selimbašić, je "opservirao" Fadila cijelih pet minuta i zaključio da mu treba apaurin, valjda da se lakše smrzne, zaspe, spavajući na ulici, odbio hospitalizaciju radi posmatranja koje se u psihijatriji ne završava za pet minuta i izjavio da oni"nisu socijalna ustanova".

Za Fadila je društvo alarmirano zahvaljujući Tuzlarijama, hvala u ime svih Tuzlarijanaca adminu Tuzlarija.
Pomogli su ljekari Hitne pomoći, posebno mlada dr. Kuluglić i načelnik dr. Pavlović.
Pomogao je, koliko mu to zakon dozvoljava i nakon našeg insistiranja i Centar socijalne pomoći Tuzla, ali, mnogo više Centar iz općine Doboj-istok.
Pomoć je pružio, iako nije iskorišćena, i direktor firme Elir Nikola Tesla.
Pomoć i veoma korisne savjete je, u ime Merhameta pružio i efendija Fadil Pezerović
Sradačan i stručan doček, na kraju, pružio je i Dom Duje u Klokotnici, Doboj-istok.
Danas smo Fadilu čestitali i rođendan, uručili poklone.
Jedan poklon, ultra brzom poštom, vrlo skupom, stigao je od Tuzlarijanke Samije Karamehmedović a Fadilu je uručen zajedno sa poklonima Samijine majke Vasvije Omazić.
Fadil je dobio obilje kolača i slatkiša, šteke cigareta, veša i odjeće za zimu.
Zatekao sam ga u čistoj i urednoj sobi, okupan, odiše čistoćom, u ime svih Tuzlarijanaca mu čestitao rođendan i poljubio ga za sve vas.

Preko Tuzlarija su i novinari RTV BiH 1 saznali za Fadila, snimili su i prilog koji će emitovati u Dnevniku u 19, 00 danas ili sutra, kao podrška nama, Tuzlarijancima.
Zamolio sam ih da što manje ističu moju malenkost, da kažu da sam to radio u ime našeg volonterskog Udruženja "Spkojna starost" i uz podršku Tuzlarija, odnosno vas Tuzlarijanaca.

Nisam političar, ne trebaju mi politički poeni, bit će mi žao ako se prilog na to okrene ili to neko tako protumači. Posebno naš komentator, navodno Tuzlak, koji se krije iza nick name-a ZAGREB, a živeći u Belgiji, laže da je u Hrvatskoj, (to svako uz odgovarajući softver može lako provjeriti) mene kritikuje što sam (punoljetnu) djecu "poslao" u Francusku i Holandiju.
Tuzlarijanci, ostanimo skupa i obavještavajmo se o onima kojima je naša pomoć potrebna, Tuzla je oaza humanosti, svega naprednog, neka tako i ostane.

Alojz Knezović