TUZLARIJE - HUMANOST

26.06.2007.
Tragedija u Janji kod Bijeljine
Dječak se ugušio u šahtu ispred porodične kuće


Četrnaestomjesečni Sadik Muratović iz Janje u nedjelju oko devet sati nesretnim slučajem ugušio se u šahtu za vodu ispred porodične kuće Muratovića u mahali Baščaluci.

Pronašla ga majka

Do nesreće je došlo kada je mali Sadik, igrajući se u dvorištu, stao na improvizirani drveni poklopac šahta, koji, iz za sada nepoznatih razloga, nije uspio izdržati njegovu težinu. Majka Hana (22) pronašla ga je kada je već bilo kasno. Otac Zekerijah Muratović (24), koji porodicu izdržava od poneke s teškom mukom zarađene nadnice, u posljednje dvije godine izgubio je šestoro članova iz uže i šire familije.

Umrli su mu otac i majka, a brat se objesio. Nakon ove tragedije, više ne zna kako dalje.

Obavljena dženaza

- Taman nas je k’o malo krenulo. Uspio sam uštedjeti da uvedemo vodu, počeo sam praviti kupatilo, a ovaj šaht odnese mi dijete. Sadik je bio tako zdravo, pokretno dijete, prava radost u našoj kući. Sa šest mjeseci počeo je puzati, već se počeo igrati s djecom na avliji - kaže Zekerijah Muratović Kike.

Dženaza nastradalog Sadika Muratovića klanjana je iza ikindija- namaza ispred Džedid džamije u Janji, a ukopan je na mezarju Panjevi.

Apel za pomoć porodici

Porodica Muratović ima još jednog sina, četverogodišnjeg Samira, koji od rođenja boluje od cerebralne paralize i potpuno je nepokretan. Roditelji su u potrazi za lijekom za svoga sina do sada obišli čitav niz medicinskih ustanova, od Beograda i Banje Luke, preko Tuzle do Sarajeva. Uzalud, lijeka nema, a nema ni novca. Komšije i prijatelji apeliraju svim ljudima dobre volje da pomognu ovoj porodici skrhanoj tragedijama. Broj žiro računa Zekerijaha Muratovića je 554-402-002715-01-32.E. M.

Priredio(la): S.M.