TUZLARIJE - HUMANOST

27.02.2009.
Realizovana akcija ˝100 paketića za djecu BiH˝
Srbijanci i Bosanci zajedno u humanitarnoj misiji za djecu BiH


Krajem 2008 godine od strane prijatelja iz Srbije okupljenih na blogu Zokster Something inicirana je humantarna akcija pod nazivom «100 poklona za decu BiH». Cilj je bio da se obezbjede paketi za djecu starosne dobi od 2 do 12 godina koja su u teškom materijalnom ili zdravstvenom stanju a žive u BiH. A poenta čitavog ovog projekta je u mirenju i izgradnji mostova vezivanja i prijateljstva među ljudima.

Podršku su pronašli u udruženju iz Sarajeva, «Obrazovanje gradi BiH» koji su pomogli da se akcija sprovede u djelo. Ovo udruženje je nevladina, nestranačka i neprofitna organizacija koja radi od 1994. godine i donira djecu koja su ostala bez jednog ili oba roditelja u čitavoj BiH.

Kada su humanitarne akcije u pitanju ništa ne može proći ni bez članova “neformalne grupe građana iz Tuzle”, koji se okupljaju na forumu “Tuzlarija” i s vremena na vrijeme pomažu ugroženo stanovništvo, o čemu ste već bezbroj puta mogli da čitate na Tuzlarijama.

Prikupljanje sredstava za realizaciju akcije trajalo je mjesec dana. Na račun Udruženja “Obrazovanje gradi BiH” uplaćeno je ukupno 1.268, 00 eura. Uplate su stizale iz Beograda, Novog Sada, Tuzle (uplaćeno 100 eura od strane forumaša), Sarajeva, Ljubljane i ostalih gradova i zemalja.

U drugoj fazi projekta pristupilo se pravljenu paketića za mališane u kojem su učestvovali volonteri Udruženja “OGBiH”. Napravljeno je ukupno 100 paketića a vrijednost sadržaja svakoga paketića iznosila je 24KM. Svaki paketić sadržavao je školski pribor, pribor za higijenu, slatkiše, igračke, knjige itd.



Izabrana je i lokacija gdje će paketići biti uručeni. Radi se o povratničkoj mjesnoj zajednici Križevici u blizini Zvornika.

U međuvremenu iz sela Križevići stiže informacija da osnovnu školu u tom selu pohađa 163 učenika što je značilo da će 63 djece ostati bez paketića. Nakon tog saznanja članovi “Neformalne grupe građana iz Tuzle” ponovo priskaču u pomoć i u roku od samo nekoliko dana uspjevaju da obezbjede donacije i naprave još 50 paketića. A nisu zaboravljeni ni ostalih 13 učenika za kojih su pokloni kupljeni naknadno.

Razrađeni su svi detalji i kreće se sa sprovođenjem akcije u djelo. Jedan prijatelj stiže iz Srbije, dva prijatelja iz Sarajeva jedan Tuzlak a na terenu smo imali dvije kontakt osobe koje su nam pomogle da se sve to realizira i bude kako treba. Kreće se u zajednički humanitarni pohod ali ne tačno u selo Križeviće nego područnoj školi koja se nalazi u selu Jardare (u blizini Karakaja).


Škola u selu Jardare


Pošto se sva komunkacija među nama odvijala putem e-mail došlo je eto do male greške tj tačnog naziva sela i škole u koju idemo.

Školu u Jardaru pohađa 98 učenika, škola je mala i prema onome što smo vidjeli dobro organizovana. Škola je multietničkog karaktera što nas je posebno obradovalo

Učenici su nam priredili program dobrodošlice, recitovali su, pjevali i plesali. Djeca su nestrpljivo čekala kada će početi podjela paketića.


Djeca su pripremila program


Nakon programa koji su izveli za nas uslijedila je podjela paketića i onda je nastala prava graja. Djeca su se bas obradovala i zahvalila na svemu onome što su dobila.

Eh pošto je došlo do te male greškice u vezi sela i škole i broja djece valjalo je osmisliti i podijeliti još 50 paketića.

Pošto relativno dobro poznajemo to područje odlučili smo da dodatnih 50 paketića uručimo povratnicima u mjesto Divić, zatim nekoliko porodica i mališana u samom Zvorniku i na kraju ostatak na Kula Gradu.

Sve u svemu akcija je realizovana uspješno, djeca su obradovana paketićima a među organizatorima sklopljena nova prijateljstva.

Više o akciji, sa puno slika, možete pogledati na forumu Tuzlarija


A.M.