TUZLARIJE - BILTEN TK

13.01.2010.
Vlada TK
Sastanak sa rukovodstvom i sindikatom Aide


Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić i ministri za industriju, energetiku i rudarstvo te rad i socijalnu politiku Sehudin Ograšević i Faruk Vikalo sa saradnicima danas su se susreli sa predsjednicima sindikalnih podružnica pogona Fabrike obuće Aida i direktorom ovog privrednog društva.



Razgovarano je o aktuelnom stanju u ovoj Fabrici i aktivnostima koje je neophodno poduzeti u narednom periodu. Imajući u vidu da su radnici u pogonima u Dubokom Potoku i Lukavcu, uz sve poteškoće koje prate ovu industrijsku granu, uposleni najviše pažnje na današnjem sastanku je posvećeno pitanju upošljavanja radnika u Aidinom pogonu u Tuzli.

Naglašeno je da je to trenutno najvažniji zadatak menadžmenta Fabrike obuće Aida, za koji se svakodnevno mora tražiti rješenje u saradnji sa Sindikatima i resornim Ministarstvom odnosno Vladom Tuzlanskog kantona.

Danas je razgovarano i o problemu uvezivanja radnog staža radnicima Aide odnosno izmirenju obaveza po osnovu čega su dugovanja od 1997. godine do danas narasla na oko 12 miliona KM.

Premijer Tuzlanskog kantona je naglasio da će u ovoj godini fokus pažnje Vlade Tuzlanskog kantona biti usmjeren na pronalaženje modela za rješavanje ovog problema. U međuvremenu će Vlada Tuzlanskog kantona nastaviti pružati podršku radnicima Aide kako bi se njihov, trenutno težak položaj, ublažio.

Danas je dogovoreno da se u narednim danima poduzmu neophodne aktivnosti u cilju otklanjanja poteškoće koje se na terenu javljaju kada je u pitanju zdravstvena zaštita uposlenika Aide, a do donošenja neophodnih odluka Vlade Tuzlanskog kantona kojima se reguliše ovo pitanje. Također je dogovoreno da se nastave i aktivnosti na pripremi svih podataka neophodnih za razmatranje mogućih rješenja problema neizmirenih obaveza za radnike Fabrike obuće Aida, te da se ulože dodatni napori na pronalaženju posla za Aidin pogon u Tuzli, kao i očuvanju uposlenosti u pogonima u Lukavcu i Dubokom Potoku.

Odjeljenje za informisanje

Priredio(la): V.K.