TUZLARIJE - BILTEN TK

13.01.2010.
17 miliona eura za Projekat jačanja primarne zdravstvene zaštite


U povodu izvještavanja o realizaciji "Projekta jačanja zdravstvenog sektora – HSEP 2005-2010", Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona je danas održalo press konferenciju.



Radi se o Projektu koji jača primarnu zdravstvenu zaštitu i usmjeren je ka reformi primarne zdravstvene zaštite kroz uvođenje porodične medicine, edukaciji iz zdravstvenog menadžmenta i jačanju kapaciteta za prikupljanje i analizu podataka. Tri ključne komponentne projekta su restruktuiranje primarne zdravstvene zaštite, unapređenje kapaciteta za upravljanje zdravstvenim sektorom i formulacija zdravstvene politike.

Projekat se u isto vrijeme realizuje na području cijele države, odnosno uvodi porodičnu medicinu u sve ambulante. Pored renoviranja ambulanti, opremanja namještajem i medicinskom opremom, Projekat uključuje i opremanje edukativnih centara porodične medicine, obuku timova porodične medicine, te direktora domova zdravlja i bolnica, kao i niza dodatnih aktivnosti koje unaprijeđuju sistem zdravstvene zaštite i omogućuju bolju uslugu građanima.

Jedan od glavnih ciljeva je modernizacija, povećanje dostupnosti, sveobuhvatnosti i kvaliteta zdravstvenih uluga stanovništvu na nivou lokalne zajednice kako bi se opremio dovoljan broj ambulanti, naročito u općinema gdje postoje potrebe za ambulantama koje su izvan administrativnog središta ustanove.

Projekat je finansiran kreditnim sredstvima Svjetske banke, Razvojne banke Vijeća Evrope, učešćem vlade FBiH i Vlade TK (30 %). Ukupna vrijednost projekta je 17 miliona eura.

Na današnjoj press konferenciji o samom projektu, edukaciji zdravstvenih radnika kroz PAT program i realizaciji Projekta govorili su ministar zdravstva u Vladi TK Asim Musić, ispred Federalnog ministrastva dr. Vildana Doder, i iz Ministarstva zdravstva TK dr. Merisa Imamović Kuluglić. Relizacija Projekta, uglavnom zbog nedostataka odgovarajućeg kadra, ne odvija se ravnomjerno u svim kantonima ali su danas prisutni izrazli zadovoljstvo kada je u pitanju Tuzlanski kanton.

S.M.