TUZLARIJE - BILTEN TK

20.01.2010.
Nastavak razgovora sindikata budžetskih korisnika i Vlade


Danas je odražan sastanak delegacije Vlade Tuzlanskog kantona, koju je predvodio premijer Enes Mujić, i predstavnika sindikata korisnika Budžeta Tuzlanskog kantona odnosno uposlenih u policiji, pravosuđu, osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju te kantonalnoj upravi.



Riječ je o nastavku razgovora Vlade i Sindikata u kojim je cilj postići sporazum o politici primanja budžetskih korisnika za 2010. godinu.

Premijer Mujić i ministar finansija Sead Bećirović prezentirali su u uvodu informacije koje se tiču pripreme Prijedloga Budžeta Tuzlanskog kantona za 2010. godinu, a koji bi Vlada trebala utvrditi do kraja januara ove godine.

Istaknuto je da je Nacrt Budžeta za ovu godinu pa tako i pozicija plaća i naknada budžetskih korisnika planirana u skladu sa projekcijama nadležnih institucija sa viših nivoa vlasti i obavezama koje su proizašle iz Aranžmana sa MMF-om. Ministar Bećirović je naglasio da se potvrdilo koliko je važno postizanje sporazuma i ujedno poštivanje svih obaveza koje Tuzlanski kanton ima po osnovu ovog Aranžmana. Zahvaljujući takvom opredjeljenju sve obaveze prema budžetskim korisnicima po osnovu plaća i naknada za 2009. godinu, a koje su dogovorene sa sindikatima, Vlada Tuzlanskog kantona je ispoštovala u dogovorenim rokovima.

Danas je istaknuto da su sindikati u toku javne rasprave o Nacrtu Budžeta za ovu godinu dostavili krajnje korektan zahtjev da se plaće budžetskih korisnika zadrže na istom nivou odnosno da se ne umanjuju, a da se o svim oblicima naknada pregovara.

Predstavnici sindikata budžetskih korisnika i danas su iznijeli zajednički stav da smanjenje plaća nije prihvatljivo.

S obzirom na činjenicu da je gornja granica sredstava za plaće i naknade u okviru kojih treba tražiti obostrano prihvatljivo rješenje 196 056 910, 00 KM Vlada je danas ponudila više varijanti za utvrđivanje politike plaća i naknada budžetskih korisnika za ovu godinu.

O ponuđenim modelima predstavnici Sindikata budžetskih korisnika narednih dana će obaviti razgovore sa članstvom, a nastavak razgovora dogovoren je za narednu sedmicu.

Odjeljenje za informisanje