TUZLARIJE - BILTEN TK

25.01.2010.
Kantonalni zavod za pružanje pravne pomoći
Počeo rad sa strankama


Kantonalni zavod za pružanje pravne pomoći danas je zvanično počeo rad sa strankama. Radi se o pružanju besplatne pravne pomoću za građane slabijeg imovinskog stanja.



- Građanin slabog imovinskog stanja je lice koje po članu domaćinstva ostvaruje prihode manje od 25% od prosječno isplačene neto plaće u FBiH. Pravo na besplatnu pravnu pomoć imaju svi građani koji po kriterijima socijalne zaštite ostvaruju pravo na stalnu socijalnu pomoć, nezaposlena lica, penzioneri koji imaju najmanju penziju, djeca bez roditeljskog staranja, između ostalog je rekla Mersija Jašarević, direktorica Kantonalnog zavoda za pružanje pravne pomoći

Uz zahtjev za pružanje besplatne pravne pomoći potrebno je dostaviti i jedan od dokumenata koji potvrđuju da se radi o osobi koja ispunjava navedene kriterije. Primjera radi, dovoljan je odsječak od penzije. Kako je istaknuto na press konferenciji rad ove institucije je uređen Zakonom o pružanju pravne pomoći TK, kojim su decidno propisani uslovi, kriteriji, kao i način ostvarivanja pravne pomoći. Zahtjevi se mogu slati i putem E- mail adrese [email protected]., a sve dodatne informacije se mogu dobiti na brojeve telefona 035/ 307 – 864 ili 035/ 307 – 866.

Zavod za pružanje besplatne pravne pomoći nalazi se u Tuzli u ulici Džafer Mahala broj 51.

S.M.