TUZLARIJE - BILTEN TK

29.01.2010.
Zasjedala skupštinska Komisija za borbu protiv korupcije


U prostorijama Skupštine TK danas je održana 47. sjednica Komisije za borbu protiv korupcije na kojoj je razmatrano petnaest anonimnih prijava. Između ostalog razmatrana je i predstavka Hrvatskog narodnog vijeća u TK i Srpskog građanskog vijeća 1993. godine u vezi upošljavanja u MUP-u TK, a vezano za konkurs na mjesto policajca. Iako Komisija nije direktno nadležna rečeno je da se ispita da li postoji osnova za sumnju u nacionalnu diskriminaciju pri upošljavanju. Navedeno je da je nacionalna ravnopravnost u institucijama i organima koji se finansiraju iz budžeta narušena u ukupnom broju zaposlenih, broju predsjednika i članova nadzornih odbora koje imenuju ti organi, te izabranim upravama firmi. To je potkrijepljeno primjerom iz MUP-a Tuzlanskog kantona u prijedlozima Komisije za izbor kandidata za zapošljavanje u činu policajca/policajke.



Razmatrane su i dvoje anonimne predstavke protiv direktora JP "Radio Tuzla", Muradifa Kalesića. U anonimnom pismu koje je potpisano sa "radnici Radio Tuzle" navodi se: „ovih dana aktualna je priča oko Tuzlanske televizije i direktora te medijske kuće, a niko ne pominje Radio Tuzlu i direktora Kalesića, koji je „brat blizanac“ direktoru Salihoviću po malverzacijama, kriminalu kao i mobingu koji sprovodi nad radnicima (...) prosječna plaća radnika je 500 KM, a topli obroci kasne i po šest mjeseci, a i kada se dobiju radnici se podmiruju u seoskim zabačenim prodavnicama. Upravni odbor na čelu sa Alibegovićem koji je kućni prijatelj Kalesiću radi samo ono što odgovara direktoru, a radnicima je teško dokazati šta i kako se radi, kad već godinama nemaju člana Upravnog odbora koji bi radnike informisao o tome."
Na kraju pisma, upućena je molba Komisiji da se u ispitavanje stanja u Radio Tuzli uključi finasijska i krim policija.

U drugoj anonimnoj predstavci navodi se da je JP "Radio Tuzla" vratio jedan stan u svoje vlasništvo ali da sada direktor Muradif Kalesić čini sve kako bi ga on dobio. "Gospodin Kalesić ubjeđuje nas uposlenike, a pozivajući se na neki zakon o vraćenim stanovima, da stan od 39 kvadrata na Slatini po metru kvadratnom košta 600 KM. Direktor želi da stan dobije po cijeni od 600 KM po kvadratu i to na otplatu od 10 godina. (...) Upravni odbor dodjeljuje direktoru koji živi u renoviranoj porodičnoj kući taj stan a radnik Mirzet Merić, koji je također konkurisao, a živi kao podstanar, nije dobio taj stan", navodi se u pismu.

S obzirom da su anonimne predstavke sličnog sadržaja već više puta dolazile Komisija traži očitovanje zvaničnog sindikata Radio Tuzle, direktora Muradifa Kalesića, kao i Upravnog odbora da bi se vidjelo da li ima elemnata za dalju proceduru.

S.M.