TUZLARIJE - BILTEN TK

05.02.2010.
Gornja Maoča
Sedam učenika ne pohađa nastavu ali polažu razredne ispite

Tragom informacije iz medija da pojedina djeca iz Gornje Maoče, uglavnom od 5. do 8. razreda, uopšte ne idu u školu već da navodno uče kod kuće i na kraju godine polažu razrede, obratili smo se Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona kako bi provjerili tačnost navedene informacije.
Odgovor Ministarstva u nastavku prenosimo u cijelosti.

U skladu sa Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju TK, članovima 57. i 59. regulirano je i pitanje mogućnosti polaganja ispita na kraju školske godine, a ista problematika dodatno je regulirana Pravilnikom o polaganju dopunskih, popravnih i razrednih ispita.

Shodno navedenom, u slučaju određenih uvjeta, Nastavno vijeće škole(JU OŠ “Podorašje”) može donijeti odluku o organiziranju instruktivne nastave pri čemu je dužno da svaki konkretni slučaj i zahtjev cijeni posebno i donosi krajnju odluku, uz saglasnost Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, s tim što se nastava i polaganje završnih ispita organizira u centralnoj školi (u konkretnom slučaju u JU OŠ”Podorašje”).

U konkretnom slučaju riječ je o 7 (sedam) učenika (4 učenika iz 6. razreda, jedan učenik koji pohađa 7. razred i dva učenika koji pohađaju 8. razred). S obzirom da je udaljenost područne škole od centralne preko 60 km u jednom pravcu (svakodnevna komunikacija od 120 km - poput relacije Tuzla - Sarajevo), te da je slaba saobraćajna komunikacija, organiziranje ovakovog vida polaganja završnih razrednih ispita je opravdano, i izvodi se na osnovu zahtjeva roditelja, predstavnika mjesne zajednice, a na osnovu odluke Nastavnog vijeća JU OŠ “Podorašje”.

Saglasnost je data za prošlu i ovu školsku godinu. U narednom periodu organiziranje nastave ovisi o broju djece koji budu pohađali pomenute razrede.


S.M.