TUZLARIJE - BILTEN TK

05.02.2010.
Usvojen Plan rada i Finansijski plan Direkcije cesta Tuzla za 2010. godinu

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Plan rada i Finansijski plan Direkcije cesta Tuzla za 2010. godinu. Direkcija cesta Tuzla upravlja mrežom regionalnih (kantonalnih) puteva ukupne dužine 340, 40 KM. Rad direkcije u 2010. godini fokusirat će se na obavezno redovno održavanje puteva i održavanje prohodnosti puteva u zimskom periodu, završetak započetih investicionih poslova u prethodnom periodu, izgradnju i rekonstrukciju prioritetnih putnih pravaca, sanaciju aktivnih klizišta i izradu projektne dokumentacije za one putne pravce i objekte na putevima čija će izgradnja i rekonstrukcija uslijediti u ovoj i narednoj godini te uspostavljanje katastra putne mreže za regionalne i lokalne puteve od regionalnog značaja.

U 2010. godini planirani su prihodi odnosno rashodi Direkcije cesta od 18 684 425, 16 KM.
Najznačajna izdvajanja planirana su za izgradnju, rekonstrukciju, sanaciju i rehabilitaciju puteva i putnih objekata
5 625 000, 00 KM.

Riječ je o projektima rekonstrukcije puta Tuzla-Šibošnica, izgradnje mosta na rijeci Turiji, rekonstrukcije kolovoza regionalnog puta Lukavac–Banovići, rehabilitacije i sanacije kolovoza regionalnih puteva Kalesija-Živinice i Kerep-Zelinja te rekonstrukcije kolovoza regionalnih putevaa Srnice-Gračanica, Srebrenik-Bukva, Previle-Šibošnica, Sapna-Goduš i Šibošnica-Brnjik-Vražići.

Za redovno održavanje puteva planirano je 2 062 406 KM, a za završetak započetkih radova u prošloj godini 2 019 914. U ovoj godini planirano je i 450 000 KM za sanaciju klizišta koja su se pojavila na frekventnim dionicama puteva kao i klizišta koja prijete eventualnim pekidom saobraćaja.

Priredio(la): S.M.