TUZLARIJE - BILTEN TK

04.02.2010.
Usvojena Informacija o stanju u oblasti kulture na području TK
Oko 3 miliona KM institucijama kulture


Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila Informaciju o stanju u oblasti kulture na području Tuzlanskog kantona u 2009. godini.
Uprkos činjenici da je ekonomska kriza u prošloj godini imala negativan uticaj na sve segmente društva, pa tako i na oblast kulture, u Tuzlanskom kantonu su evidentna i određena poboljšanja.

Širok je dijapazon kulturnih manifestacija, a posebno značajno je masovno uključenje mladih stvaralaca. U Informaciji je navedeno da je evidentna bolja povezanost subjekata i nosilaca aktivnosti u oblasti kulture i ujednačavanje artikulacije javnih interesa koji su Zakonom o kulturi formulisani kao javni interes građana Tuzlanskog kantona.

Imajući u vidu da je pitanje sigurnog finansiranja institucija kulture od ključne važnosti za njihov nesmetan rad navedeno je da su u tom smislu institucije koje se finansiraju iz Budžeta Tuzlanskog kantona i u 2009. godini bili obezbijeđeni glavni preduslovi.

To su Arhiv Tuzlanskog kantona, Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa Tuzla, Muzej istočne Bosne Tuzla i Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona.

Primanja zaposlenika i materijalni troškovi ovih institucija se u cijelosti finansiraju iz Budžeta Tuzlanskog kantona, dok se za Narodno pozorište Tuzla, Narodnu i univerzitetsku biblioteku „Derviš Sušić“ Tuzla, Međunarodnu galeriju Tuzla i Specijalnu biblioteku „Behram-beg“ iz Budžeta Tuzlanskog kantona izdvajaju sredstva za plaće i naknade zaposlenih. Po ovom osnovu za navedene institucije kulture iz Budžeta Tuzlanskog kantona u 2009. godini izdvojeno je oko 3 miliona KM.

Za programe i projekte koji su održani putem javnog oglasa izdvojeno je oko 350 000 KM.
Kao jedna od važnih aktivnosti u prošloj godini navedeno je da je resorno Ministarstvo u 2008. godini dobilo i inspektora za kulturu i sport, čime su stvoreni uslovi da se početkom prošle godine počne izrada Registra ustanova kulture Tuzlanskog kantona. Terenski rad je završen, a time je Odjeljenju za kulturu i sport bitno olakšan rad jer su stvoreni uslovi za redovan i stručan uvid u način rada, poslovanja i ispunjavanja obaveza u ovoj oblasti.

U Informaciji je dat i prijedlog mjera u kojima je navedeno da je i u narednom periodu neophodno posvetiti dužnu pažnju radu i razvoju institucija kulture, stručno usavršavanje uposlenih i opremanje institucija u ovoj oblasti.

Priredio(la): S.M.