TUZLARIJE - BILTEN TK

18.02.2010.
Danas zasjedala Antikorupciona komisija
Općine niko ne kontroliše

U toku je zasjedanje sjednice skupštinske Komisije za borbu protiv korupcije. Zbog obimnosti dnevnog reda, a u cilju efikasnijeg rada, Komisija je odlučila da danas razmotri petanest tačaka, a ostale na sjednici koja će biti zakazana krajem mjeseca.



Kao prva tačka razmatran je konačni Izvještaj o obavljenoj internoj reviziji namjenskog utroška grant sredstava dodjeljenih drugim nivoima vlasti u TK u 2008. godini.

Glavni interni revizor, Zineta Habul, prezentirala je Izvještaj nakon kojeg je Komisija konstatovala niz nepravilnosti i netransparentnosti kada je u pitanju utrošak odobrenih sredstava. Članovi komisije su imali primjedbe
Niko ne kontroliše općine
Azra Avdić imala je primjedbe vezane za nejasne kriterije kada je dodjela sredstava u pitanju te dodala da se radi o lokalpatriotskim razlozima, odnosno da se sredstva dodeljuju općinama iz kojih je premijer ili pojedini ministar. „Neko bi trebao otići iza brave zbog zloupotrebe položaja“, dodala je Azra Avdić, a Meša Bajrić smatra da je nepojmljivo da općine ne pravdaju odobrena sredstva te da namjenska sredstva troše nenamjenski.
Članovi Komisije su konstatovali da je dosta urađeno na transparentnosti Budžeta Tuzlanskog kantona ali da treba poraditi i na kontroli utroška sredstava.
vezane za nenamjensko trošenje namjenskih sredstava, te za nedostatak izvještaja o utrošku sredstava.

Glavni revizor Zineta Habul rekla je da je iz Budžeta Tuzlanskog kantona u 2008. godini drugim nivoima vlasti odobreno ukupno 6.339.781, 45 KM u okviru tekućih transfera, i 7.479.951.16 KM u okviru kapitalnih grantova, te dodala i jednu od preporuka Vladi TK i resornim ministarstvima, da programe raspodjele sredstava tekućih i kapitalnih transfera treba donositi nakon prikupljnih i analiziranih potreba privrede lokalnih zajednica, drugih nivoa vlasti i utvrđenih listi prioriteta na podrućju TK.

Jedan od problema vezan za ovako stanje u vezi odobrenih sredstava su i slučajevi da se korisnicima sredstava u tekućoj godini odobravaju sredstva, a da isti nisu opravdali utrošak odobrenih sredstava iz prethodne godine.

Razmatrana je i predstavka Rešić Seada, u kojoj se između ostalog navodi “obraćam vam se povodom nepravilnosti koje su učinjene prema meni od nadležnih oćinskih struktura vlasti Tuzle. Radi se o mom pješačkom i kolskom prilazu porodičnoj kući koji koristim 28 godina.“ Spor je nastao oko legalizacije prilaznog puta kući koji je jedni mogući put do kuće, te se ne može tretirati kao neizgrađeno građevinsko zemljište.

Komisija je zaključila da se predstavka uputi i Komisiji za ljudska prava Skupštine TK, te da se traži očitovanje Općinskog vijeća Tuzla u vezi ovog slučaja sa posebnim akcentom na činjenicu da općinska administracija i načelnik Imamović "ostaju gluhi" na sve zahtjeve da se očituju. Naveden je primjer da tri puta ombudsmeni Federacije BiH bezuspješno traže izjavu načelnika.

Komisija će danas razmatrati i predstavku protiv direkotra KPZ Tuzla, anonimnu predstavku u vezi općinske vatrogasne jedinice Banovići, nelegalne eksploatacije uglja na prostoru površinskog kopa Šićki Brod i drugo.

S.M.