TUZLARIJE - BILTEN TK

16.04.2010.
Vlada TK
Utvrđen Nacrt Zakona o promjeni namjene poljoprivrednog zemljišta
Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je Nacrt Zakona o promjeni namjene poljoprivrednog zemljišta. Osnovni razlog za donošenje ovog Zakona je usklađivanje sa Federalnim zakonom o poljoprivrednom zemljištu koji je stupio na snagu u avgustu prošle godine.

Pitanja zaštite, uređenja, korištenja, raspolaganja, upravljanja, zakupa, promjene namjene poljoprivrednog zemljišta, te vođenje evidencije regulisana su Federalnim propisom.
Nacrt Zakona o promjeni namjene poljoprivrednog zemljišta Tuzlanskog kantona precizira pitanja koja nisu u potpunosti uređena federalnim Zakonom, a tiču se podijeljene nadležnosti u ovoj oblasti.

Ovim Zakonom utvrđuje se da promjena namjene poljoprivrednog zemljišta može biti trajna ili privremena. Pod trajnom promjenom namjene poljoprivrednog zemljišta smatra se fizičko nestajanje zemljišta izazvano gradnjom ili drugim načinom korištenja, pri čemu se zemljište trajno gubi za poljoprivrednu proizvodnju. Pod privremenom promjenom namjene poljoprivrednog zemljišta smatra se promjena namjene na određeni period poslije kojeg se to zemljište može ponovo koristiti za poljoprivridnu proizvodnju.

Nacrt kantonalnog Zakona tretira i podijeljenu nadležnost između kantonalnog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i općina po pitanju izdavanja saglasnosti za promjenu namjene za različite vrste objekata. Predviđeno je da Ministarstvo ima nadležnost za izdavanje poljoprivredne saglasnosti za poslovne objekte, a nadležni općinski organi uprave za poljoprivredne saglasnosti za stambene, stambeno-poslovne i druge objekte.
U skladu sa ovom nadležnošću resorno Ministarstvo i nadležne općinske službe vode evidenciju o poljoprivrednom zemljištu.

Nacrt predviđa da je naplaćena naknada na osnovu promjene namjene poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe posebna vrsta prihoda Budžeta Kantona i vodi se na posebnom računu, a može se koristiti samo za Zakonom utvrđene namjene i u skladu sa Programom koji svake godine donosi Vlada Kantona.

To su izrada osnova, Programa i projekata i provođenje mjera zaštite, korištenja i uređenja poljoprivrednog zemljišta, uspostavu informacionog sistema za zemljište, zemljišni monitoring, izradu karte upotrebne vrijednosti zemljišta, izradu projekata višenamjenskog vrednovanja, realizaciju poslova utvrđenih Programom gospodarenja i dekontaminacije zemljišta i podizanja zaštitnih pojaseva u neposrednoj blizini putnih komunikacija.



Priredio(la): S.M.