TUZLARIJE - BILTEN TK

28.04.2010.
Eksternom maturom obuhvaćena četvrtina učenika

U organizaciji Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona danas je održan prvi sastanak kantonalne Komisije za pripremu i izvedbu eksterne mature za opće gimnazije sa područja Tuzlanskog kantona, u sastavu kojeg je održano I Savjetovanje za direktore pomenutih srednjoškolskih ustanova.

-Eksterna matura, koja je inače priznata u zemljama Evropske Unije, organizuje se u Tuzlanskom kantonu po peti put. Imamo 989 učenika, što predstavlja blagi porast u odnosu na prošlu godinu. Mi smo spremni i osposobljeni tehnički da u Pedagoškom zavodu servisiramo ovu maturu i ove godine. Garantujemo zadovoljstvo i učenika i nastavnika provedenom maturom i njenim efektima kazao je Haris Agić, savjetnik u Pedagoškom zavodu Tuzla.

Ovaj pilot projekat se realizuje samo na području Tuzlanskog kantona, a odnosi se samo na učenike opće gimnazije.

- Trebalo bi raditi na tome da se eksterna matura proširi na sve gimnazije, a kasnije i na sve škole tehničkog smjera odnosno na sve škole koje omogućavaju nastavak obrazovanja na fakultetu. Da je obuhvaćen veći broj učenika eksternom maturom to bi svakako bio jedan od načina i mogućnosti da se bez prijemnog ispita učenici upišu na fakultet. Međutim, mi ovom ekternom maturom imamo obuhvaćenu samo jednu četvrtinu učenika – istakla je Mersija Jahić, pomoćnica ministrice obrazovanja TK.


U Ministarstvu obrazovanja TK tvrde da su svi učenici koji se pripremaju za eksternu maturu spremni i za prijemne ispite na fakultetima.

S.M.