TUZLARIJE - BILTEN TK

29.04.2010.
Ministarstvo finansija upozorava
Prekoračena sredstva izdvojena za plaće u odnosu na plan
Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila Informaciju Ministarstva finansija o obračunatim i isplaćenim plaćama za period januar-mart 2010. godine.



U Informaciji je navedeno da je u ovom periodu došlo do prekoračenja sredstava izdvojenih za plaće u odnosu na plan sredstava u ukupnom iznosu od 415 542, 20 KM.
Plan je prekoračen na Univerzitetu u Tuzli, u osnovnom i srednjem obrazovanju, u institucijama kulture i Pedagoškom zavodu u ukupnom iznosu od 516 738 KM.
Prekoračenje je zabilježeno u oblasti pravosuđa, za nešto više od 15 hiljada KM i u MUP-u za 1 339 KM. Kantonalni organi uprave su u odnosu na plan utrošili za 81 609 KM manje.

Ukoliko bi se nastavio ovakav trend prekoračenja sredstava za plaće Ministarstvo finansija je upozorilo da bi na nivou godine došlo do prekoračenja za 3, 5 miliona KM što bi moglo ugroziti likvidnost Budžeta i ispunjavanje uslova za Aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom.
Vlada Tuzlanskog kantona danas je zadužila kantonalne organe uprave da u okviru svojih resora analiziraju pokazatelje za prva tri mjeseca 2010. godine, procijene potrebna sredstva za isplatu plaća do kraja 2010. godine i o tome izvijeste Ministarstvo finansija do 25. maja ove godine.

Zaduženi su kantonalni organi uprave da eventualna nedostajuća sredstva za isplatu plaća obezbijede iz vlastitih prihoda ili drugih pozicija budžetskih korisnika putem odluka o unutrašnjim preraspodjelama odnosno u skladu sa Zakonom o izvršenju Budžeta Tuzlanskog kantona za 2010. godinu.
Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela Odluku da se za april 2010. godine plaće budžetskih korisnika obračunavaju po osnovici od 390 KM, a da je naknada za ishranu u toku rada 7 KM po izrađenom danu. Ove odluke su na nivou odluka za prva tri mjeseca 2010. godine.