TUZLARIJE - BILTEN TK

08.06.2010.
Stanje na ugroženim područjima TK
Klizišta i dalje prijete


Kako izvještava Kantonalni operativni centar civilne zaštite, vodostaj na brani HA Modrac u 6 sati iznosio je 199, 78 m.n.m. (u odnosu na jučerašnje mjerenje nivo je niži za 27 cm, kritična tačka preljeva je 200 m.n.m.). Ispust kroz temeljne otvore je 76, 00 m3/s. Vodostaj na HA Modrac opada približno 1 cm/h.

Banovići
Prijavljena 2 nova klizišta.

Doboj Istok
Sitacija se smiruje. Poplavljeno oko 200 Ha poljoprivrednog zemljišta, nema poplavljenih stambenih i infrastrukturnih objekata.

Gračanica
Prijavljena 2 nova klizišta.
Vodostaj rijeke Spreče u blagom je opadanju, na mjernom mjestu most Karanovac u 7, 00 sati bio je 336 cm, što je za oko 44 cm niži nivo u odnosu na mjerenje od prije 24 sata.

Gradačac
Prijavljena su 2 klizišta, u MZ Svirac klizište ugrožava magistralni put Gradačac-Pelagićevo-Modriča u dužini od 10 metara.

Kalesija
Prijavljeno 9 novih klizišta.

Lukavac
Prijavljena 3 nova klizišta, u MZ Bistarac, klizište ugrožava stambeni i infrastrukturni objekat (lokalni put koji je u potpunosti u prekidu)

Srebrenik
Prijavljeno 5 klizišta koja ugrožavaju tri lokalna puta i dva stambena objekta..

Tuzla
Na području općine Tuzla, do sada je ukupno prijavjeno 263 klizišta, od kojih je na 127 lokacija stručni tim OSCZ Tuzla izlazio na lice mjesta, a na 16 lokaliteta je poduzeta hitna sanacija. Ukupno je 100 osoba evakuisano, od kojih je 65 smješteno u kolektivni smještaj u SKPC Mejdan, a 35 osoba je smješteno kod rodbine i prijatelja. Najveće klizište nalazi se na lokalitetu Borić – Trnovac, gdje je ugroženo katoličko groblje, muslimansko mezarje, 50 objekata (stambenih i pomoćnih) kao i put prema UKC Tuzla.

Živinice
Prijavljeno jedno novo klizište u naselju Šerići koje ugrožava jedan stambeni objekat.

Priredio(la): V.K.