TUZLARIJE - BILTEN TK

13.07.2010.
Saradnja Tuzlanskog kantona i Regije Furlanija Julska Krajina


Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić susreo se danas sa delegacijom italijanske Regije Furlanija Julska Krajina (Friuli Venezia Giulia), koju je predvodio direktor za međunarodne odnose Dr. Roberto Panizzo.



Razgovarano je o saradnji ove italijanske Regije i Tuzlanskog kantona, te realizaciji prve faze Programa Seenet, koji finansira Italijansko Ministarstvo vanjskih poslova.

Danas je iskazan obostrani interes za potpisivanje Protokola o saradnji između Regije Furlanija Julska Krajina i Tuzlanskog kantona, a kojim bi bile stvorene pretpostavke za čvršću saradnju u niz oblasti. Gosti iz Italije poseban interes su iskazali za saradnju u oblasti poduzetništva, turizma, okoliša i obrazovanja.
Kako je danas rečeno u ovoj italijanskoj Regiji postoji veliki broj zainteresovanih kompanija za izlazak na bosanskohercegovačko tržište, a posebno u oblasti građevinske i metalske industrije.

Kada je u pitanju realizacija programa Seenet, u okviru kojeg je Tuzlanski kanton uključen u sektoru malih i srednjih preduzeća, izraženo je zadovoljstvo što je I faza uspješno realizirana i u kojoj su sve obaveze koje je Tuzlanski kanton imao, posredstvom naših predstavnika iz Ministarstva za obnovu, razvoj i povrataka i Razvojne agencije NERDA, već završene.
Kao interes u ovoj oblasti Tuzlanski kanton je identifikovano certificiranje malih i srednjih preduzeća u drvoprerađivačkoj industriji i preradi voća i povrća.
Gosti iz Italije su najavili da će druga faza u kojoj će identifikovane potrebe biti analizirane i utvrđeni naredni koraci biti nastavljena već u septembru ove godine.

Odjeljenje za informisanje