TUZLARIJE - BILTEN TK

03.11.2010.
Ministarstvu obrazovanja TK doniran Skalamobil
Kolica za potrebe školske djece i studenata


Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona upriličilo je danas konferenciju za medije na kojoj je predstavljena donacija upućena ovom kantonalnom ministarstvu u novčanoj protuvrijednosti od 10.000, 00 KM (pet hiljada eura). Riječ je o novim elektronskim kolicima naziva „SKALAMOBIL“, aparatu za savladavanje arhitektonskih barijera sa mogućnošću prelaska preko svih stepenica.



U ovom trenutku, prema iskazanim potrebama škola Tuzlanskog kantona, kolica će biti ustupljena JU OŠ „Kreka“, a po prestanku istaknute potrebe pomagalo će se ustupiti drugoj školi sa sličnim zahtjevima.

Na konferenciji za medije, prisutnima su se obratile ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, prof.dr. Mirzeta Hadžić Suljkić i donatorka, gospođa Đulzara Muhtarević.

- Ministarstvo obrazovanja u saradnji sa Pedagoškim zavodom Tuzla prije par godina pokrenulo je aktivnosti oko prepoznavanja razvojno inkluzivnih škola na području Tuzlanskog kantona. Osnovna zadaća tog projekta bilo je stvaranje mogućnosti da svaka općina ima barem jednu takvu školu, a u većim općinama i više njih. Do sada, najbolje rezultate ostvarila je JU OŠ „Simin Han“ i naša je želja da sva djeca sa određenim poteškoćama u razvoju budu inkorporirani u redovni sistem obrazovanja. Da bi projekat u cijelosti uspio moramo raditi na stalnoj edukaciji sredine, djece, roditelja i nastavnog osoblja ali i stvarati materijalno tehničke pretpostavke za pohađanje nastave poput otklanjanja ili umanjenja arhitektonskih barijera. Zbog toga nas izuzetno raduje ova donacija koja će zasigurno učenicima koji imaju potrebu za određenim pomagalima pomoći u pohađanju redovne nastave, između ostalog rekla je ministrica Hadžić- Suljkić.
Današnja donacija je rezultat zalaganja dobrih ljudi i aktivnosti koja se sprovodi par mjeseci unazad.

- Osjećala sam potrebu da pomognem svome gradu, djeci prije svih. Zahvaljujući naporima gospođe Mirzete Hadžić Suljkić, mojim razgovorima sa njom, odlučila sam donirati ova kolica ministarstvu za upotrebu svoj školskoj djeci, i zbog toga sam danas jako uzbuđena. Dugo je trajao postupak nabavke kolica i njihovog transporta do Tuzle i drago mi je da je konačno okončan, da su kolica tu gdje trebaju biti. Rado ću odlaziti u školu da pomognem pratnji i nastavnom osoblju da nauče upravljati ovim kolicima, i stavljam se na raspolaganje za nastavak dalje saradnje, poručila je gospođa Muhtarević koja je i donirala Skalamobil.

Inače, Skalamobil je elektronsko pomagalo za čiju upotrebu je obavezan nadzor pratnje. Kolica su sastavljena iz elekronskog uređaja koji i pomiče kolica dodirom na dugme, podešavajućeg rukohvata spram visine osobe koja je u pratnji, više pokretnih točkova koji su prilagođeni penjanju i spuštanju niz stepenice, te sigurnosnim pojasom koji osigurava bezbjednost korisnika. Dužina trajanja baterije jednog punjenja obezbjeđuje prelazak dionice od oko 300 stepenica, odnosno jedno punjenje traje 30 sati.

Kako je istaknuto, kolica su poklon ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona namjenjen školskoj djeci i studentima za omogućavanje pohađanja i praćenja nastave mladih sa teškoćama u razvoju, a po završetku konferencije za medije izvršena je i demonstracija upravljanja Skalomobilom.