TUZLARIJE - BILTEN TK

06.02.2011.
Vlada TK
Usvojeni godišnji izvještaji ministarstava Tuzlanskog kantona


Na redovnoj sjednici Vlade TK usvojeni su godišnji izvještaju ministarastava Tuzlanskog kantona. U nastavku možete pročitati izvještaje koji nisu posebno objavljivani.
Usvojen Izvještaj o radu Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Izvještaj o radu Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice za 2010. godinu. Aktivnosti Ministarstva su u okviru propisanih nadležnosti provodila dva odjeljenja odnosno Odjeljenje prostornog uređenja i građenja i Odjeljenje zaštite okolice i prirode te Zavod za prostorno planiranje i urbanizam.
Kada su u pitanju finansijska sredstva Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice je u 2010. godini, nakon rebalansiranja Budžeta na raspolaganju imalo 3. 854 185, 00 KM. Iznos od 821. 884, 00 KM rapoređen je na ime tekućih izdataka Ministarstva.
Za projekte zaštite i unapređenja okolice općinama dodijeljeno je 1. 477 860, 00 KM, a za projekte nevladinih organizacija iz oblasti zaštite okolice odobreno je 80. 000 KM. Javnim ustanovama je odobreno 201. 750, 13 KM. Za podršku projektima iz oblasti zaštite okolice privrednim društvima sa područja Tuzlanskog kantona dodijeljeno je 150. 000 KM i javnim preduzećima 277. 600 KM.
Za održavanje i rezervne dijelove za sistem za kontrolu kvaliteta zraka izdvojeno je 98. 301 KM, a za tekuće održavanje ovog sistema 39. 468, 70 KM. Za potrebe Zaštićenog pejzaža „Konjuh“ odobreno je 50. 000 KM, a za kampanju usmjerenu na podršku upravljanju otpadom 42. 314 KM. Preostali iznos od 615. 007, 17 KM bit će prenesen u ovu godinu.
Sastavni dio ovog Izvještaja je i prijedlog mjera među kojima je iskazana potreba da se intenzivira aktivnost na izradi i dosljednom provođenju planskih dokumenata na prostoru Kantona te „legalizaciji“ ranije bespravne gradnje i potpunom sprečavanju nove bespravne gradnje.

Usvojen izvještaj o radu Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je izvještaj o radu Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja u 2010. godini. U oblasti trgovine, ovo Ministarstvo je između ostalog kontinuirano kontrolisalo visine marži osnovnih životnih namirnica u skladu sa odlukom o mjerama neposredne kontrole cijena radi sprečavanja poremećaja na tržištu Tuzlanskog kantona. Također je kontinuirano praćeno i analizirano stanje u oblasti trgovačke djelatnosti, broja trgovačkih firmi i ostvarenog prometa u trgovini.
U oblasti turizma, također su u saradnji sa lokalnim zajednicama, a u skladu sa novim zakonskim rješenjima iz ove oblasti, započete aktivnosti na prikupljanju relevantnih podataka neophodnih za uspostavu i ažuriranje baza podataka ugostiteljskih objekata na području Tuzlanskog kantona. U toku su aktivnosti na uspostavi baze podataka putničkih agencija na području Tuzlanskog kantona uz kontinuirano ažuriranje baza podataka smještajnih kapaciteta na području kantona. Također, pružena je podrška svim važnim manifestacijama koje su u prošloj godini organizirane u Tuzlanskom kantonu, a imale su za cilj promociju turističkih potencijala Kantona.
Odjeljenje saobraćaja je, između ostalog pratilo stanje bezbjednosti drumskog, željezničkog i vazdušnog saobraćaja te izvšilo pripreme za početak primjene i sprovođenja Pravilnika o posebnom ispitu za taksi vozače. Također je praćena primjena Zakona o cestama Federacije BiH i pratećih pravilnika, Zakona o osnovama bezbjednosti na putevima te upravni nadzor nad radom stanica trehničkog pregleda motornih i priključnih vozila. Jedna od aktivnosti bila je i predlaganje potrebnog kontingenta dozvola u međunarodnom drumskom saobraćaju, distribucija bilateralnih dozvola za robni promet i ananliza njihovog korištenja.

Usvojen Izvještaj o radu Ministarstva finansija

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Izvještaj o radu Ministarstva finansija za 2010. godinu. Ovo Ministarstvo je radilo u skladu sa smjernicama i zaključcima Vlade Tuzlanskog kantona i Zakonom o ministarstvima i drugim organima uprave, odnosno poslove iz oblasti finansijske politike, platnog prometa, poreske politike, osiguravajućih institucija i drugih poslova iz oblasti finansija na nivou Tuzlanskog kantona, a usaglašeno sa politikom koja se u ovoj oblasti sprovodi na nivou Federacije BiH. Sektor trezora je svoj rad koordinirao sa poslovnim bankama, poreskom upravom i drugim finansijskim institucijama. Prioritetan zadataka ovog Sektora sastojao se u prikupljanju i rapoređivanju javnih prihoda.
Odjeljenje planiranja budžeta radilo je operativne poslove planiranja budžeta za budžetske korisnike shodno odredbama Zakona o budžetima u Federaciji BiH, a poseban angažman bio ne na izradi odluka o unutrašnjoj preraspodjeli rashoda po osnovu zahtjeva korisnika budžetskih sredstava. Finansiranje se odvijalo prema kvartalnim operativnim planovima koji su usklađivani sa usvojenim izmjenama i dopunama Budžeta za prošlu godinu i odluke o unutrašnjoj preraspodjeli izdataka u Budžetu.
Ministarstvo finansija je kontinuirano radilo i na donošenju rješenja o povratima više ili pogrešno uplaćenih javnih prihoda u rokovima utvrđenim Zakonom. Između ostalog, Ministarstvo je redovno pratilo i dinamiku domaćih i stranih dugovanja i potraživanja, te za dospjele, a nenaplaćene obaveze podnosilo Kantonalnom pravobranilaštvu zahtjeve za podnošenje tužbi u cilju njihove naplate sudskim putem.

Izvještaj o radu Ministarstva za obnovu, razvoj i povratak

Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila Izvještaj o radu Ministarstva za obnovu, razvoj i povratak u 2010. godini.
U resoru obnove i razvoja Ministarstvo je radilo na podršci razvoju malih i srednjih preduzeća kroz sufinansiranje kamata Sufinansirane su i kamate za obrte, a podršku je dobio i značajan broj privredenih društava za certificiranje po međunarodnim standardima, udruženja inovatora i inovatori pojedinci, zatim udruženja tradicionalnih obrta i udruženja koja pomažu razvoj poduzetništva. Ukupno je za ove namjene Ministarstvo za obnovu, razvoj i povratak u prošloj godini izvojilo 577. 728 KM.
U resoru povratka podrška je pružana projektima održivog povratka, sanaciji i izgradnji stambenih i gospodarskih objekata povratnika i raseljenih lica, sanacija putnih komunikacija u zonama povratka, obnova vjerskih objekata. Ukupno je za podršku povratku izdvojeno oko 2, 5 miliona KM dok je za materijalno zbrinjavanje socijalno ugroženih, izbjeglih i raseljenih lica koja tenutno borave na području Tuzlanskog kantona izdovjeno oko 450 .000 KM. U prošloj godini bilo je planirano da se na područje Tuzlanskog kantona vrati 685 lica. Plan je ostvaren sa 34% odnosno vratilo se 297 osoba. Plan povratka na područje Republike Srpske bio je povratak 955 osoba. Plan je ostvaren sa 66% odnosno vratilo se 570 lica.
Ocijenjeno je da su na ovakve rezultate značajnoj uticali materijalni uslovi u kojima se odvija proces povratka odnosno teška ekonomska situacija.

Usvojen Izvještaj o radu Ministarstva pravosuđa i uprave

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Izvještaj o radu Ministarstva pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona za 2010. godinu.
U okviru normativne djelatnosti ovo Ministarstvo radilo je na pripremi Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju sankcija, Zakona o pravima i dužnostima izabranih zvaničnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u organima vlasti Tuzlanskog kantona, Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pečatu Tuzlanskog kantona, Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju uslova i kriterija za imenovanje u regulirane organe, Zakona o preuzimanju zakona o državnoj službi u Federaciji BiH i Zakona o plaćama i drugim naknadama u organima vlasti Tuzlanskog kantona.
U okviru ostalih aktivnosti Ministarstvo pravosuđa i uprave radilo je na stvaranju pretpostavki za početak rada Disciplinskog centra za maloljetnike i Kantonalnog zavoda za pružanje pravne pomoći što je i realizirano u prošloj godini.
Jedna od značajnih aktivnosti bilo je rejšavanje problema velikog broja neriješenih predmeta u Zemljišno-knjižnom uredu Općinskog suda u Tuzli. To je uspješno okončano u saradnji sa Federalnim ministarstvom pravde i po programima Svjetske banke i Općinskog suda Tuzla uz angažman dodatnog broja volontera. Naime, 1.1.2010. godine u ovom Uredu bilo je 13. 681 neriješeni predmet. U toku prošle godine primljeno je novih 4. 856 predmeta što je ukupno iznosilo 18. 537 predmeta. Na kraju 2010. godine riješeno je 18. 256 predmeta što znači da je ostalo neriješenih samo 281 predmet čime je u potpunosti postignuta ažurnost u rješavanju predmeta u Zemljišno-knjižnom uredu u Tuzli.
U okviru poslova upravnog rješavanja zanimljivo je da je u prošloj godini bio 271 zahtjev za upis u Registar udruženja koji vodi ovo Ministarstvo. Svi zahtjevi riješeni su u zakonom propisanim rokovima.

Usvojen Izvještaj o radu Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede

Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila Izvještaj o radu Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede u 2010. godini. Ministarstvo je svoj rad temeljilo na provedbi državnih, federalnih i kantonalnih zakona i podzakonskih akata kojima su regulisane oblasti iz ovog resora. Ovi propisi primjenjuju se u obavljanju pravnih i ekonomski poslova, kao i kroz izdavanja upravnih akata kao što su poljoprivredne saglasnosti, rješenja o visini naknade za promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta, rješenja o ispunjavanju minimalnih tehničko-tehnoloških uslova za obavljanje djelatnosti prerade žita u mlinovima, saglasnosti za obavljanje djelatnosti rezanja drveta, rješenja o gradnji objekata u šumi i na šumskom zemljištu, vodne saglasnosti i dozvole, prethodne veterinarsko-zdravstvene saglasnosti, rješenja o ispunjavanju uslova za rad veterinarske organizacije i drugo.
U prošloj godini Ministarstvu su podnesena 2 623 zahtjeva za ostvarivanje prava na novčanu podršku u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji za koju su sredstva izdvojana iz budžeta Federacije BiH i 4 633 rješenja za novčanu podršku iz sredstava Budžeta Tuzlanskog kantona.

Usvojen Izvještaj o radu Ministarstva za boračka pitanja

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Izvještaj o radu Ministarstva za boračka pitanja Tuzlanskg kantona za2010. godinu.
Ovo Ministarstvo svoj je rad temeljilo na provođenju državnih, federalnih i kantonalnih zakona iz oblasti koje su u nadležnosti Ministarstva, a prevashodno u primjeni federalnih propisa o pravima branilaca, porodicama šehida-poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, dobitnika najviših ratnih priznanja i odlikovanja kao i kantonalnih propisa kojima se reguliše ova oblast.
U skladu sa kantonalnim Zakonom o dopunskim pravima branitelji i članovi njihovih porodica u toku prošle godine su ostvarivali niz prava.
Tako je u skladu sa ovim Zakonom u prošloj godini 5 787 korisnika ostvarivalo pravo na zdravstvenu zaštitu. Riješen je značajan broj zahtjeva za ortotsko-protetska pomagala, a pravo na nabavku invalidskih kolica po mjeri ostvarila su 32 RVI, dok je za 34 stopostotna ratna vojna invalida I grupe kvartalno nabavljan higijensko-sanitetski materijal 174 zahtjeva za ostvarenje prava na medicinsku rehabilitaciju u banjsko-klimatskom lječilištu.
I u poršloj godini Ministarstvo za boračka pitanja nastavilo je sa stipendiranjem učenika i studenata iz boračke populacije. Ovo pravo je ostvarilo 1 020 učenika i 666 studenata.
I u prošloj godini najznačajina sredstva sa kojima je raspolagalo Ministarstvo za boračka pitanja izdvojena su za rješavanje stambenih potreba boračke populacije u Tuzlanskom kantonu. Kao bespovratna pomoć za stambeno zbrinjavanje odobreno je oko 3, 5 miliona KM.
Kao i prethodnih godina Ministarstvo za boračka pitanja pružalo je i podršku obilježavanju značajnih datuma, događaja i ličnosti na području Tuzlanskog kantona te invalidski sport.

Služba za odnose sa javnošću