TUZLARIJE - BILTEN TK

05.02.2011.
Usvojen Izvještaj o radu Ministarstva za boračka pitanja

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Izvještaj o radu Ministarstva za boračka pitanja Tuzlanskg kantona za 2010. godinu.
Ovo Ministarstvo svoj je rad temeljilo na provođenju državnih, federalnih i kantonalnih zakona iz oblasti koje su u nadležnosti Ministarstva, a prevashodno u primjeni federalnih propisa o pravima branilaca, porodicama šehida-poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, dobitnika najviših ratnih priznanja i odlikovanja kao i kantonalnih propisa kojima se reguliše ova oblast.

U skladu sa kantonalnim Zakonom o dopunskim pravima branitelji i članovi njihovih porodica u toku prošle godine su ostvarivali niz prava.
Tako je u skladu sa ovim Zakonom u prošloj godini 5 787 korisnika ostvarivalo pravo na zdravstvenu zaštitu. Riješen je značajan broj zahtjeva za ortotsko-protetska pomagala, a pravo na nabavku invalidskih kolica po mjeri ostvarila su 32 RVI, dok je za 34 stopostotna ratna vojna invalida I grupe kvartalno nabavljan higijensko-sanitetski materijal 174 zahtjeva za ostvarenje prava na medicinsku rehabilitaciju u banjsko-klimatskom lječilištu.

I u prošloj godini Ministarstvo za boračka pitanja nastavilo je sa stipendiranjem učenika i studenata iz boračke populacije. Ovo pravo je ostvarilo 1 020 učenika i 666 studenata.
I u prošloj godini najznačajina sredstva sa kojima je raspolagalo Ministarstvo za boračka pitanja izdvojena su za rješavanje stambenih potreba boračke populacije u Tuzlanskom kantonu. Kao bespovratna pomoć za stambeno zbrinjavanje odobreno je oko 3, 5 miliona KM.

Kao i prethodnih godina Ministarstvo za boračka pitanja pružalo je i podršku obilježavanju značajnih datuma, događaja i ličnosti na području Tuzlanskog kantona te invalidski sport.