TUZLARIJE - BILTEN TK

05.02.2011.
Vlada TK
Usvojen Izvještaj o radu Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK


Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Izvještaj o radu Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona u 2010. godini.

Na području Tuzlanskog kantona radi 130 javnih ustanova za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje koje pohađa 69002 učenika/djece i u kojima je zaposleno 6156 zaposlenika.

Od toga je 88 osnovnih škola, 33 srednje škole i 9 predškolskih ustanova. U prvi razred devetogodišnje osnovne škole u školskoj 2010/2011. godini upisano je 4274 učenika. Dok je u prvi razred srednje škole upisano 7090 učenika.

Intenzivno se radilo na informisanju romske zajednice o potrebi i obavezi obrazovanja djece, tako da je u ovoj školskoj godini osnovno obrazovanje pohađalo 590 učenika, a srednje 45 učenika romske nacionalnosti.

Ministarstvo je i u prošloj godini sufinansiralo prijevoz učenika osnovnih škola koji do najbliže škole putuju 4km i više. Ovo pravo ostvarilo je 5156 učenika za što je izdvojeno 1, 5 miliona KM.

Posebna pažnja posvećena je takmičenjima učenika i promociji njihovog rada i stvaralaštva. Takmičenjima učenika obuhvaćeno je 9000 učenika osnovnih i 2500 učenika srednjih škola.
U prošloj godini sve osnovne i srdnje škole u Tuzlanskom kantonu imale su priključak na internet i kabinete informatike.
Ministarstvo je kontinuirano rješavalo zahtjeve za odobravanje sredstava za uplatu doprinosa za zdravstveno osiguranje učenika, koji to pravo ne mogu ostvariti po drugom osnovu. Ovo pravo ostvarala su 154 učenika.

I u prošloj godini u saradnji sa menadžmentima škola i sindikatima Ministarstvo je uspješno riješilo problem viška zaposlenika u obrazovanju. Doneseno je 307 odluka kojima su zaposlenici koji su se našli u ovoj situaciji rapoređeni odnosno zbrinuti.

U prošloj godini osnovne i srednje škole sa područja Tuzlanskog kantona aktivno su učestvovale u realizaciji niza značajnih projekata koje su provodile vladine i nevladine organizacije na ovom prostoru.
Kada je u pitanju visoko obrazovanje na Univerzitetu u Tuzli je na 12 fakulteta i Akademiji dramskih umjetnosti nastavno–naučni proces realiziran na 44 studijska odsjeka. Studiralo je 14336 studenata dodiplomskog studija i 1525 vanrednih studenata. Na svim fakultetima organizovan je postdiplomski studij. Aktivnost Ministarstva na realizaciji Programa rada iz oblasti visokog obrazovanja i nauke ostvarene su u saradnji sa Univerzitetom u Tuzli sa težištem na dobijanje Kasarne Husein-kapetan Gradaščević za potrebe Univerziteta, nostrifikaciji diploma, kreditiranje studenata, vraćanje studentskih kredita, subvencioniranje troškova smještaja studenata, naučno-istraživački rad i zdravstveno osiguranje studenata.

U dijelu koji se odnosi na saobraćajnu edukaciju u prošloj godini na 8 ispitnih mjesta kontinuirano je organizovano polaganje ispita za sticanje vozačkih dozvola. Testovima je pristupilo 6261 kandidat od čega je 4126 kandidata položilo. Ispit iz upravljanja motornim vozilom pristupilo je 7416 kandidata od čega je položilo 4780 kandidata.

Inspektorat Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta je u prošloj godini obavio 234 redvna odnosno tematska pregleda, a ukupno je rješavano 334 prigovora stranaka. Za 181 prigovor utvrđeno je da je bio osnovan.

Priredio(la): S.M.