TUZLARIJE - BILTEN TK

15.04.2011.
Vlada TK
Inicijativa za naplatu naknade od velikih zagađivača


Vlada Tuzlanskog kantona razmatrala je danas Obavijest Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice u vezi sa naknadama za zagađenje zraka i donijelo Zaključak o pokretanju inicijative da se Uredba o posebnim naknadama za okoliš koje se plaćaju pri registraciji motornih vozila stavi van snage, te da se od Vlade FBiH zahtijeva o da se hitno pristupi naplati naknade od velikih zagađivača odnosno dosljednoj primjeni Zakona o Fondu za zaštitu okoliša Federacije BiH.

Tuzlanski kanton je kanton sa najvećim brojem stanovnika i najzagađenijim okolišem. Obzirom da u našem kantonu postoji znatan broj pogona i postrojenja koji su veliki zagađivači okoliša, među kojima je i Termoelektrana Tuzla, a koji ne uplaćuju zakonom propisane naknade zagađivača okoliša, Općina Tuzla je uputila inicijativu za uspostavljanje ravnopravnosti građana Tuzle sa drugim građanima u sredinama u kojima postoje elektro - energetska postrojenja i rudnici što je i u skladu sa Zakonom o Fondu za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine.

Tuzlanski kanton je jedini kanton u Federaciji BiH koji je imao donesene propise iz oblasti zaštite okolice prije donošenja federalnih propisa. Odlukom o visini naknade za zagađenje zraka iz termoenergetskih objekata, utvrđena je obaveza plaćanja naknade za zagađivanje zraka iz termoenergetskih objekata i kotlovnica snage veće od 0, 5 MW.

Neposredno nakon izvršene prve uplate J.P. „Elektroprivreda BiH“ Sarajevo, je tražila da se izvrši povrat izvršene uplate sa obrazloženjem da Kanton nije nadležan za donošenje odluka kojim se stvara obaveza za objekte od federalnog značaja.

U obavijesti se naglašava da je Zakon o Fondu za zaštitu okoliša Federacije BiH donesen 2003. godine, a do danas nije uspostavljen sistem naplate predviđen navedenim propisom, čime je Tuzlanskom kantonu nanesena ogromna materijalna šteta. Ovim su značajno favorizirani zagađivači, a istovremeno kantoni i građani uskraćeni za sredstva kojim bi se moglo popraviti stanje u ovoj oblasti.
Stupanjem na snagu Uredbe o posebnim naknadama za okoliš koje se plaćaju pri registraciji motornih vozila Tuzlanski kanton će ostati bez sredstava koja su, shodno Zakonu o zaštiti okolice, prikupljana od registracije vozila, odnosno ta će sredstva, primjenom sporne Uredbe, biti umanjena za 42%, što predstavlja veliki udar na Budžet Tuzlanskog kantona.

Zbog mogućnosti da Tuzlanski kanton ostane bez ovih sredstava, odnosno da njihov povrat dobije nakon isteka određenog vremena i sa umanjenim iznosom, doći će do zastoja u realizaciji naših projekata iz oblasti zaštite okolice, jer su sredstva, kao i ranijih godina, planirana u Budžetu Tuzlanskog kantona.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK