TUZLARIJE - BILTEN TK

21.04.2011.
Premijer TK se susreo sa ambasadorom Republike Albanije
Potencijal i mogućnosti kulturne, turističke, ekonomske i ukupne privredne saradnje Tuzlanskog kantona i cjelokupne Bosne i Hercegovine sa Republikom Albanijom bile su teme razgovora ambasadora Republike Albanije u Bosni i Hercegovini, nj.e. Flamura Gashija i premijera Tuzlanskog kantona Seada Čauševića.


Kako je istakao ambasador Gashi, Tuzla, Tuzlanski kanton i Bosna i Hercegovina u cjelini su kroz istoriju imali jake kulturne i društvene veze sa Republikom Albanijom. Osim povezivanja u oblasti kulture, posebna pažnja na današnjem sastanku posvećena je razvoju turizma.

„Obzirom da Bosna i Hercegovina raspolaže velikim potencijalom i infrastrukturom kada je u pitanju zimski, a Republika Albanija kada je u pitanju ljetni turizam, može se reći da su to turistički komplementarne zemlje. Međusobno poticanje turističkog razvoja svakako da će doprinijeti obostranom razvoju turističkog sektora, što zajdeno sa kulturnim povezivanjem može biti jedna od polaznih tačaka za razvoj cijele privrede“, istakao je ambasador Gashi.

Premijer Čaušević i ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Aziz Čačković su iskazali spremnost za buduću saradnju, poseban akcenat stavljajući na eventualni angažman privrednih kompanija sa područja Tuzlanskog kantona na području Albanije. Obzirom da je Albanija država koja u posljednje vrijeme doživljava značajnu privredno – ekonomsku ekspanziju posebna pažnja posvećena je kompanijama iz oblasti građevinarstva, elektro-energetike i farmacije.

Na kraju sastanka Ambasador i Premijer su se složili da dosadašnja kulturna i politička saradnja ovih prijateljskih zemalja predstavljaju dobru osnovu za dalje jačanje i ostvarivanje još bliže privredno – ekonomske saradnje.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK