TUZLARIJE - BILTEN TK

20.04.2011.
Informatizacijom do veće efikasnosti u pravosuđu


S ciljem upoznavanja sa dosadašnjim iskustvima i planovima za budući period kada je u pitanju budžetsko planiranje jučer su u Ministarstvu pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona boravili predstavnici USAID-a. Tema preliminarnih razgovora sa ministrom pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona Alenom Taletovićem i ministrom finansija Tuzlanskog kantona Mlađanom Lazićem bila je poboljšanje informacijskog sistema budžetskog upravljanja u pravosudnim institucijama u Tuzlanskom kantonu.



Ministri su predstavnike USAID-a upoznali sa mogućnostima postojećeg informacionog sistema u Ministarstvu finansija Tuzlanskog kantona koji je zadovoljio dosadašnje zahtjeve. Stav ministara i njihovih saradnika bio je da bi najbolje rješenje, umjesto instaliranja nove aplikacije bilo proširivanje mogućnosti postojećeg informacijskog sistema.

Kada su kantoni FBiH u pitanju, osim Sarajevskog kantona, korištenje principa budžetskog upravljanja u pravosuđu predstavlja pilot projekat, na osnovu kojeg bi se u nekoj od kasnijih faza realizacije na sistem mogle priključiti i ostale institucije, jer ovakav pristup sigurno dovodi do ubrzanja procedura i efikasnosti finansijskog poslovanja, stav je predstavnika USAID-a. Suština projekta je u tome da će pravosudne institucije imati mogućnost uvida u svoja raspoloživa budžetska sredstva, ali da će preuzeti i odgovornost unošenja finansijskih obaveza u jedinstveni sistem finansijskog poslovanja kojeg provodi kantonalno ministarstvo finansija. Istovremeno, Ministarstvo pravosuđa bi zadržalo pravo i obavezu vršenja kontrole tog poslovanja.

Ministri Taletović i Lazić su na kraju razgovora izrazili podršku i spremnost za provođenje reformskih inicijativa i procesa koji u konačnici imaju modernizaciju rada i povećanje stepena učinkovitosti i efikasnosti institucija, te je dogovreno da se u što skorije vrijeme krene sa analizom postojećih informatičkih kapaciteta kako bi se mogla donijeti odgovarajuća odluka o instaliranju nove ili proširivanju kapaciteta postojeće aplikacije.

U ime USAID-a sastanku su prisustvovali Muhamed Sušić, Šef komponente 2 i Nedim Daul, Koordinator programa Projekta razvoja sektora pravosuđa.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje