TUZLARIJE - BILTEN TK

27.04.2011.
Vlada Tuzlanskog kantona
Prihvaćena Informacija o stanju sigurnosti na području TK

Vlada Tuzlanskog Kantona razmatrala je i prihvatila Informaciju MUP-a TK o stanju sigurnosti na području Tuzlanskog Kantona u 2010. godinu, i istu proslijedila Skupštini Kantona na razmatranje, zajedno sa informacijama, izvještajima i drugim dokumentima koje će Skupštini Kantona dostaviti nadležni pravosudni organi.



Informacijom se detaljno prezentiraju aktivnosti organizacionih jedinica MUP-a, kao i statistički podaci kroz oblasti kriminaliteta, javnog reda i mira, bezbijednosti saobraćaja, kao i ostale aktivnosti policijskih organa i službi.

U toku 2010. godine nadležnim tužilaštvima ukupno je podnešeno 4.322 izvještaja o izvršenju krivičnih djela, protiv 4.999 učinioca, što je u odnosu na prethodnu godinu više za 314 izvještaja ili 7, 83 %, dok je broj prijavljenih učinilaca manji za 114 ili 2, 23 %. Podnešenim izvještajima obuhvaćeno je ukupno 4.703 krivična djela, što je za 239 krivičnih djela ili 5, 35 % više u odnosu na prethodnu godinu. U istom periodu policija je otkrila 1692 počinioca krivičnih djela prijavljena po nepoznatom počiniocu, što daje procenat otkrivenosti prijavljenih krivičnih djela po nepoznatom počiniocu od 59, 51 %, dok je procenat ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela oko 75, 53 %.

Informacija sadrži i prijedlog mjera i aktivnosti za poboljšanje stanja sigurnosti na području TK u 2011.godini. Obzirom da je prema svim pokazateljima iz Informacije u prethodnoj godini došlo do pogoršanja stanja sigurnosti u odnosu na 2009. godinu, posebno u oblasti kriminaliteta, Vlada TK je posebnim zaključkom zadužila policijskog komesara i Upravu policije da u okviru zakonskih nadležnosti poduzmu sve potrebne mjere i radnje da se stanje sigurnosti na području TK podigne na viši nivo I time stvori povoljniji ambijent za ličnu i imovinsku sigurnost građana.


Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK