TUZLARIJE - BILTEN TK

04.05.2011.
Konzul Josip Juras istakao dobru saradnju sa svim načelnicima TK


Premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević, primio je danas u posjetu Josipa Jurasa, Generalnog konzula Republike Hrvatske u BiH.

U uvodnim riječima Konzul je istakao dobru saradnju koju Konzulat ima sa svim načelnicima općina u Tuzlanskom kantonu, te obzirom da konzulat ne pokriva samo područje našeg kantona upoznao premijera sa regionom na kojem djeluje.

Glavna tema današnjeg sastanka bilo je razvoj privrede i infrastrukture na području Tuzlanskog kantona, pri čemu je posebna pažnja posvećena planovima za izgradnju putne infrastrukture na relaciji Tuzla – Brčko – Orašje, kao temelju razvoja još boljih odnosa između Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine u cjelini sa Republikom Hrvatskom.

Premijer Čaušević se složio da je kvalitetna saobraćajnica od Tuzle prema Orašju prioritetni projekat kako Vlade Tuzlanskog kantona, tako i jedan od prioriteta Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, te upoznao Konzula da se radi na projektu izgradnje autoputa na ovoj relaciji, koji će povezati Tuzlanski i Posavski kanton i Distrikt Brčko s jedne strane, a s druge strane omogućiti priključenje ovih područja na autocestu Vc.

Također posebna pažnja na sastanku posvećena je razvoju i orijentaciji Tuzlanskog aerodroma u pravcu kargo transporta i saobraćaja, što bi uz povećanje stepena plovnosti rijeke Save bili strateški interesi i Bosne i Hercegovine u cjelini i Republike Hrvatske.

Ovakvi međuregionalni projekti koji bi uključivali angažman kantona, županija i uopšte dviju država imaju velike mogućnosti za odobravanje značajnih sredstava iz evropskih i drugih međunarodnih fondova složili su se premijer Čaušević i konzul Juras.
Jedna od tema današnjeg sastanka bio je i razvoj turističke ponude i infrastrukture na području Tuzlanskog kantona, jer primijećen je značajan interes hrvatskih građana koji odmor i rekreaciju traže na području Tuzlanskog kantona.

Premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević je izrazio zadovoljstvo inicijativama koje su danas iznesene, te istakao da su neke od njih već definirane kao projekti Vlade Tuzlanskog kantona, na čijoj će se realizaciji u narednom periodu ozbiljno raditi. Neke od aktivnosti koje će ubrzo uslijediti jesu i revitalizacija saradnje sa gradom Osijekom i Bjelovarsko – bilogorskom županijom, rekao je premijer Čaušević.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK