TUZLARIJE - BILTEN TK

13.05.2011.
Vlada Tuzlanskog kantona
1.581.180 KM za oblasti rada i socijalne politike


Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na program raspodjele sredstava iz oblasti rada i socijalne politike i to Program subvencija za djecu, učenike i studente, Program raspodjele sredstava prevencije, rehabilitacije i resocijalizacije ovisnosti o drogama i Program raspodjele sredstava za materjalno zbrinjavanje lica u stanju socijalne potrebe za 2011. godinu.

Programom subvencija za djecu, učenike i studente za 2011. godinu utvrđena je raspodjela sredstava iz Budžeta TK za 2011. godinu u iznosu od 453.700 KM, a sredstva će biti raspoređena centrima za socijalni rad na ime troškova prijevoza učenika, studenata i pratioca na osnovu mjesečnih potreba. Troškovi prijevoza učenika subvencioniraju se u iznosu od 100% za učenike i studente iz porodica korisnika stalne novčane pomoći, učenike i studente bez roditeljskog staranja koji su u porodičnom smještaju i učenike i studente sa invaliditetom, odnosno smetnjama u fizičkom ili psihičkom razvoju i njihove pratioce.

Programom raspodjele sredstava prevencije, rehabilitacije i resocijalizacije ovisnosti o drogama za 2011. godinu predviđena je raspodjela sredstava u iznosu 300.000, 00 KM i to za podršku projektima prevencije ovisnika o psihoaktivnim supstancama u iznosu od 58.000, 00 KM, podrška projektima rehabilitacije ovisnika o psihoaktivnim supstancama u iznosu od 170.000, 00 KM i podrška projektima resocijalizacije ovisnika o psihoaktivnim supstancama u iznosu od 72.000, 00 KM. Programom su također definirani i kriteriji za raspodjelu pomenutih novčanih sredstava.

Programom raspodjele sredstava za materjalno zbrinjavanje lica u stanju socijalne potrebe za 2011. godinu predviđena je raspodjela sredstava u ukupnom iznosu od 827.480, 00 KM. Dio ovih sredstava odnosi se na podršku projektima pripreme i distribucije hrane – ishrane za najsiromašnije građane na području našeg kantona, podršku realizaciji programa rada sa djecom sa višetrukim i najtežim oblicima invaliditeta kroz provođenje procesa habilitacije i rehabilitacije, podršku programima pomoći starim licima i licima u stanju socijalne potrebe, te druge vidove podrške najugroženijim kategorijama stanovništva na području našeg kantona.


Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK