TUZLARIJE - BILTEN TK

21.05.2011.
Usvojena Informacija o obezbjeđivanju rezerve krvi


Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Informaciju o obezbjeđivanju rezerve krvi za potrebe liječenja građana u Tuzlanskom kantonu sa osvrtom na status dobrovoljnih davalaca krvi i mogućnosti obezbjeđenja krvi kao lijeka za 2010. godinu.

Razvoj i unapređenje medicinske struke na Tuzlanskom kantonu, kroz uvođenje novih tehnologija i procedura liječenja, zahtijeva veće stabilne rezerve krvi i krvnih pripravaka, a trenutno stanje u oblasti načina obezbjeđenja rezervi krvi za potrebe liječenja građana nije zadovoljavajuće, navodi se u Informaciji.

Aktivnosti koje su vođene među učenicima završnih razreda u srednjoškolskim centrima Tuzlanskog kantona i u ovoj godini rezultirale su dobrim, planiranim odzivom mladih organiziranim akcijama darivanja krvi. Bolji rezultati u ovoj godini zabilježeni su među studentima Univerziteta, dok aktivnosti vođene u mjesnim zajednicama i dalje nisu dale očekivane rezultate.

Nedovoljno uključivanje stanovništva u planski organizirano davalaštvo krvi uzrokuje porast tzv. ciljanog-porodičnog davalaštva krvi koje ne omogućava blagovremenu i adekvatnu primjenu krvi/lijekova od krvi, pogotovo u hitnim situacijama.
Kada su u pitanju planirane aktivnosti u narednom periodu potrebno je modernizirati aktivnosti na promociji dobrovoljnog, planski organiziranog davalaštva krvi sa ciljem povećanja motivacije stanovništva za darivanje krvi, uključiti veći broj volontera unutar lokalne zajednice u pripremi i stvaranju pozitivnog okruženja i tokom rada sa davaocima krvi.

Također, potrebno je omogućiti višestrukim dobrovoljnim davaocima krvi uključenje u sistem zdravstvenog osiguranja pod posebnim uslovima prema zaključku Skupštine TK iz 2006. godine, te utvrditi način brige poslodavca o zaposlenicima-dobrovljnim davaocima krvi kao čin podrške za obezbjeđenje krvi potrebne u slučaju bolesti i povrede na radu, definirajući kroz zakonska akta plaćeno odsustvo s posla na dan davanja krvi kako u javnom tako i u privatnom sektoru jer rad na obezbjeđenju stabilnih rezervi krvi ne može biti zadatak samo zdravstvenih ustanova.

U ove aktivnosti mora se aktivno uključiti šira društvena zajednica, kao i relevantne institucije, isteče se u danas usvojenoj Informaciji. Također, Ministarstvo je zaduženo da u saradnji sa drugim relevantnim subjektima sačini Akcioni plan za 2012. godinu kako bi se snažnije pristupilo obezbjeđivanju dovoljnih količina ove dragocjene tečnosti.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK