TUZLARIJE - BILTEN TK

20.05.2011.
Perspektive energetike u Tuzlanskom kantonu


Udruženje za industriju, energetiku i rudarstvo Kantonalne privredne komore Tuzla i Ministarstvo za industriju, energetiku i rudarstvo Vlade Tuzlanskog kantona, organizovali su sastanak na temu „Perspektive energetike u Tuzlanskom kantonu“.

Sastanku su prisustvovali predstavnici privrednih subjekata iz navedenih oblasti sa područja našeg kantona a u vodna izlaganja su imali prof. dr. Mirza Kušljugić, član Parlamenta BiH i prof. dr. Željko Knežiček, ministar za industriju, energetiku i rudarstvo TK. Sastanak predstavlja nastavak aktivnosti u okviru Strateškog plana i programa razvoja energetskog sektora u Federaciji BiH.

- Imajući u vidu da ovaj kanton obezbjeđuje 50% energije i da mi treba da riješimo još neke segmente koji nisu obuhvaćeni Strateškim planom i programom ovaj sastanak daje određene smjernice koje fokusiraju Tuzli i Tuzlanski kantona kao termoenergetski centar u regiji i u Bosni i Hercegovini, rekao je Nurudin Žunić sekretar Udruženja za industriju, energetiku i rudarstvo Kantonalne privredne komore Tuzla.

- Ko god ima privredene resurse, ima perspektivu, rekao je prof. dr. Mirza Kušljugić dodavši da je samo pitanje kako se ti resursi koriste.

- Ovaj i ovakvi sastanci dobra su prilika da se razmijene mišljenja i u kvalitetnim diskusijama dođe do ideja šta treba uraditi sa stručne strane da bi se otvorile perspektive energetike. Značajno je da mi ovim sastankom imamo priliku da utičemo na način kako se postojeći resursi koriste, rekao je prof. Kušljugić.

- Sastanak je jedan novi, pozitivniji pristup rješavanju ove značajne problematike. Raduje što će naše aktivnosti u narednom periodu biti potvrđene u Vladi TK, izjavio je Fadil Nadarević direktor "Termoelektane" Tuzla.

- Jako je bitno što se o ovoj problematici govori u Komori i što je uključeno resorno kantonlano ministarstvo, mišljenja je prof. Bahrija Umihanić.

- Raduje informacija da će JP "Elektroprivreda BiH" učiniti maksimalne napore i pokušati samostalno finansirati izgradnju novih blokova. Paralelno sa ovim procesima, teći će i istraživanje nafte na ovim prostorima, dogovoreno je to u Sarajevu na najvišem nivou, informisao je Bajazit Jašarević, predsjedavajući Skupštine TK.

Komora i resorno kantonalno ministarstvo zajednički su organizovali skup koji uključuje predstavnike privrede, komore, resornih ministarstva, Univerziteta, instituta, sve koji mogu dati svoj doprinos razvoju perspektiva energetike na području Tuzlanskog kantona.

- Ovo je veoma značajno, jer se na području Tuzlanskog kantona pripremaju mega projekti i moramo našu privredu prilagoditi tome da naša industrija uđe u velike energetske sisteme i velike poslove. Ne treba da, kao do sada, bude podizivođač, da nam se iz kantona i države odlivaju sredstva u druge države, a da naše kompanije rade male poslove za mala sredstva, rekao je Željko Knežiček, Ministar industrije, energetike i rudarstva TK.

Priredio(la): kpktz.ba