TUZLARIJE - BILTEN TK

27.05.2011.
Saopštenje za javnost
Pojačana kontrola prometa otpadnih i sekundarnih sirovina

U skladu sa Programom rada Vlade Tuzlanskog kantona i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona za 2011.godinu, inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona, u mješovitim timovima, u saradnji sa inspektorima MUP-a Tuzlanskog kantona i uz asistenciju pripadnika uniformisane policije Tuzlanskog kantona će u mjesecu maju i junu vršiti pojačani nadzor na prostoru svih 13 opština Tuzlanskog kantona, a predmet nadzora će biti kontrola prikupljanja i prometa otpadnih materijala i proizvodnja, prerada i promet sekundarnih sirovina.

Subjekti nadzora će biti sva registrovana pravna i fizička lica koja obavljaju ovu djelatnost, a poseban akcenat i težište inspekcijskog nadzora su subjekti nadzora koji ne posjeduju validno odobrenje za bavljenje gore pomenutim djelatnostima, kao i subjekati koji ne posjeduju validnu dokumentaciju za robu koja se nađe u prometu.
Protiv svih eventualnih prekršilaca bit će izrečene novčane kazne po članu 14. Zakona o prikupljanju, proizvodnji i prometu sekundarnih sirovina i otpadnih materijala (Službene novine FBiH broj 35/98) u iznosu od 2.000 KM do 10.000 KM, a za povratnike u prekršaju bit će pered nadležnim sudom podnešeni Zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka, gdje će se od suda tražiti da izrekne maksimalne novčane kazne u iznosu od 10.000 KM.

Svim subjektima nadzora koji ne budu imali odobrenje za rad i validnu dokumentaciju za robu kojom je učinjen prekršaj, bit će izrečene, pored novčane kazne i upravna mjera zabrana rada, a kod istih će biti privremeno izuzeta sva zatečena roba i predmeti sa kojima je počinjen prekršaj do okončanja sudskog postupka.
Ovo saopštenje za javnost, subjekti nadzora treba da dožive kao edukativno i preventivno djelovanje inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona, a istovremeno i kao poslednje upozorenje da se od strane ove Uprave neće tolerisati nezakonit rad iz ove oblasti.

Pojačani nadzor će trajati u kontinuitetu do potpunog uređenja ove oblasti.
Nakon ovog saopštenja za javnost inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove će djelovati isključivo represivno i izricati će najstrožije Zakonom predviđene mjere.

Priredio(la): Kantonalno tužilaštvo TK