TUZLARIJE - BILTEN TK

06.06.2011.
Vlada TK
Iznaći načine za snažniju podršku povratnicima


Premijer Tuzlanskog kantona primio je danas u posjetu ministra za raseljene osobe i izbjeglice Federacije BiH Adila Osmanovića. Ovom prilikom ministar Osmanović je premijera i ministre u Vladi Tuzlanskog kantona informisao o trenutnim i planiranim aktivnostima federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, te o aktivnostima koje se tiču povratka raseljenih osoba s posebnim akcentom na aktivnosti koje se vode u regiji sjeveroistočne Bosne i Hercegovine.



Posebna pažnja na današnjem sastanku posvećena je iznalaženju načina da se povratničkoj populaciji omogući korištenje prava socijalne i zdravstvene zaštite na području Federacije BiH i nakon što povratnici svoja prebivališta prijave na području Republike Srpske, a sve do okončanja provedbe Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Također razgovaralo se i o hitnoj potrebi stvaranja baza podataka realnih potreba povratnika, a sve kako bi se u skladu sa stvarnim prioritetima mogli formirati kriteriji, te planirati sredstva i aktivnosti za podršku povratnicima.

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona je izrazila svoju podršku ovim aktivnostima, tako da će se u narednom periodu razmotriti mogućnosti i po uzoru na aktivnosti koje se već provode u Kantonu Sarajevo pokušati iznaći rješenja i modaliteti za pružanje pomoći ovoj kategoriji stanovništva.

Osim premijera Čauševića, u ime Vlade Tuzlanskog kantona današnjem sastanku su prisustvovali ministrica obnove, razvoja i povratka Dijana Bilanović, ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Senija Bubić, ministar za rad i socijalnu politiku Sead Hasić, te ministar pravosuđa i uprave Alen Taletović.


Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK