TUZLARIJE - BILTEN TK

06.06.2011.
Federalni ministar Bijedić posjetio Tuzlanski kanton


Mogućnost upotrebe tuzlanske soli kao posipnog materijala u zimskom periodu na cestama Federacije Bosne i Hercegovine kao i dinamika aktivnosti na završetku radova na petlji Šićki Brod, bile su teme današnjeg razgovora premijera Tuzlanskog kantona Seada Čauševića i federalnog ministra prometa i komunikacija Envera Bijedića.




Kako je istaknuto na sastanku nelogično je da je tuzlanska so dobra za posipanje puteva u zemljama Europske unije, kao što su Njemačka, Austrija, Švicarska i druge, a da ista ta so nije bila dobra kao posipni materijal za ceste u Federaciji Bosne i Hercegovine. „Ništa mi ne želimo što nije logično i što sigurno nije trebalo biti urađeno davno ranije“, istakao je ministar Bijedić.

Nakon prezentacije parametara kvaliteta tuzlanske soli koju je izložio direktor Solane d.d. Tuzla Izudin Kapetanović, učesnici sastanka su se složili da bi se upotrebom domaće soli na cestama umnogome smanjili troškovi kao što su naknadna rekonstrukcija oštećenja na cestama, čišćenje cesta od netopivog materijala, ali i štete koje nastaju na privatnim vozilima.

„Na sastanku smo nastojali uočiti prepreke koje su do sada stavljane pred primjenu tuzlanske soli, tako da ćemo ih u narednom periodu i otkloniti, a ubuduće je na Solani da se na tržištu pojavi i na tender prijavi sa konkurentnom cijenom“ riječi su premijera Čauševića.

Direktor Rudnika soli Tuzla Midhat Katanić je izrazio zadovoljstvo današnjim sastankom ističući da će Rudnik učiniti sve da u što skorije vrijeme poveća kapacitete proizvodnje slane vode, kako bi Solana mogla eventualno odgovoriti zahtjevima koji se pred nju budu stavljali.

Obzirom na aktivnosti koje federalno ministarstvo vodi na planu rekonstrukcije petlje Šićki Brod ministar Bijedić je prisutne ohrabrio informacijama o dinamici i planiranim aktivnostima koje se vode s ciljem što hitnije deblokade Tuzle i Tuzlanskog kantona.


Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK