TUZLARIJE - BILTEN TK

10.06.2011.
Obilježen Međunarodni dan arhiva
„Otvorena vrata Arhiva TK“


U Arhivu Tuzlanskog kantona, povodom obilježavanja Međunarodnog dana arhiva, organizovana je skromna svečanost pod nazivom “Otvorena vrata Arhiva”. Između ostalog, gostima je predstavljen rad Arhiva, njegova izdanja, publikacije i urađene izložbe. Obilježavajući ovaj dan organizatori žele potaknuti i razviti svijest javnosti o arhivskoj građi kao historijskom blagu.



- Već treću godinu za redom u Tuzli obilježavamo Međunarodni dan arhiva. Ove godine smo odlučili da to bude na jednostavan način prezentovanjem sadržaja koje mi kao institucija radimo.Želimo da široj zajednici pribiližimo naš rad, kako naša vrata ne bi bila dostupna samo onima koji se zanimaju za ovu djelatnost – rekao je Izet Šabotić, direktor Arhiva TK.

Prema riječima Omera Zulića, arhiviste, naziv “Otvorena vrata Arhiva” svim građanima šalje poruku da je Arhiv u svako doba spreman da pokaže svo kulturno-istorijsko blago koje se čuva u bogatom fundusu.





Arhiv Tuzlanskog kantona egzistira od 1954.godine. Od svog osnivanja do danas, Arhiv je konstatno imao status institucije, odnosno javne ustanove u oblasti kulture. U proteklih 57 godina rada Arhiv je svoje radne, organizacione, stručne i tehničke aktivnosti usmjerio na sveobuhvatno i složeno pitanje zaštite, očuvanja i korištenja arhivske građe kao nezamjenjivog pisanog kulturnog naslijeđa.

S.P.