TUZLARIJE - BILTEN TK

23.06.2011.
BiH na putu energetske efikasnosti


Stručni skup Energa koji se u Tuzli održava u okviru Prvog međunarodnog sajma Energetika, Industrija, Rudarstvo, drugog dana rada, bio je posvećen brojnim temama energetske efikasnosti u EU, Bosni i Hercegovini, te prezentaciji iskustava Kraljevine Danske u vjetroenergiji.



Zemlje EU do 2020. godine imaju zadatak povećati energetsku efikasnost za 20 posto obnovom 15 miliona zgrada, stvaranjem „pametnih“ gradova, uštedama u infrastrukturnom sektoru i slično. Cilj EU je ostvariti 1.000 eura ušteda po domaćinstvu godišnje, te otvoriti mogućnost za novih dva miliona radnih mjesta.

Bosna i Hercegovina prema podacima iz 2008. godine kako je istakao Zoran Morvaj, direktor projekta USAID 3E, imala je 11 milijardi eura bruto društveni proizvod, a za energiju je trošeno 2, 1 milijardu eura. Povećanjem energetske efikasnosti za 20 posto, BiH godišnje može da uštedi 420 miliona eura. No, na tome se moraju angažovati ne samo vlade nego svi mi, rekao je Morvaj. Trebaju nam analize, mjerenja po stvarnoj potrošnji, a ne po metru kvadratnom, treba nam i javni dijalog kako bi se stvorilo povjerenje između proizvođača i potrošača.

Specijalni savjetnik za energetiku Kraljevine Danske Ole Odgaard prezentirao je iskustva svoje zemlje u vjetoroenergiji. U Danskoj je danas oko 5.000 vjetrenjača, kapaciteta 360 MW. Potrošača to košta pola centa po 1 KWH što pokriva direktne i indirektne troškove proizvodnje. Planovi vlade Danske su dalje povećanje proizvodnje energije iz vjetra sa sadašnjih 20 na 40 proocenata. Kako je naglasio specijalni savjetnik za energetiku Kraljevine Danse, na državi je da uređuje zakone, a lokalna zajednica odobrava lokacije za vjetroturbine i to samo nakon javne rasprave.

Na ovaj način i BiH korača u pravom smjeru ka postizanju energetske efikasnosti, gdje Tuzla jeste lider u proizvodnji energije, ali i lider u energetskoj efikasnosti.

Skup Energa nastavlja s radom i u petak 24. juna.

Tekst:S. Agić
Foto: D. Zabuš