TUZLARIJE - BILTEN TK

21.06.2011.
Danas u Tuzli
Otvoren Sajam ˝Energija, Industrija, Rudarstvo˝


U organizaciji Ambasade Kraljevine Danske u BiH, a pod pokoviteljstvom Ministarstva energije, rudarstva i industrije Federacije BiH, u Tuzli je danas otvoren Međunarodni sajam "Energija, Industrija, Rudarstvo", koji će se održavati od 21. do 25. juna.



Manifestacija je po svom programu u cjelosti posvećena energiji i rudarstvu, sa dobrim mogućnostima za predstavljanje vlastitih komparativnih prednosti kako sa stanovišta supstitucije uvoza i jačanja izvoza, tako i na planu šireg i jačeg povezivanja sa srodnim privrednim djelatnostima u Regiji.



Na današnjem otvaranju, izražavajući zadovoljstvo, prisutnima su se obratili organizatori sajma, ambasadorica Kraljevine Danske u BiH, u ime zemlje partnera Kraljevine Danske, načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović u ime grada domaćina, ministar Željko Knežiček, predsjednik Organizacionog odbora Međunarodnog sajma "Energija, industrija, rudarstvo", te premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušeić u ime Vlade TK.



- Značaj sajma ogleda se u tome što želimo da prezentiramo privredu, energetiku i rudarstvo prije svega Tuzlanskog kantona, a zatim Federacije BiH. Na sajmu će učestvovati eminentni stručnjaci iz zemlje i inostranstva, napravljen je program koji se odnosi na četiri sesije, a najvažniji dio koji mi želimo da obradimo odnosit će se na obnovljive izvore energije. Ovakvi skupovi znače puno za industriju Tuzlanskog kantona – prije otvaranja sajma rekao je Željko Knežiček, ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi Tuzlanskog kantona.





U Bosni i Hercegovini u posljednjih 20 godina nije bilo značajnih projekata po pitanju jačanja obnovljivih izvora energije, međutim, raznim ekonomsko-političkim obavezama i integracijama ka Evropskoj uniji naša zemlja i ostale zemlje u regiji obavezale su se na pitanja jačanja obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti.



Na sajmu učestvuju predstavnici kompanija iz Danske, zemlje partnera Sajma, zatim Njemačke, među kojima je i RWE, vodeći proizvođač električne energije, te kompanije iz Poljske, Češke, Slovačke, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Programom Sajma predviđena je i Međunarodna konferencija "Termoenergetika-perspektive i izazovi", stručni skup ENERGA na kojem će danske kompanije, između ostaloga, predstaviti i način implementacije vjetroenergije u Danskoj, a bit će upriličene i poslovne konferencije i okrugli stolovi.



Predstavnici iz Danske imaju namjeru prenijeti iskustva i znanja danskog modela kada su u pitanju obnovljivi izvori energije i energetske efikasnosti.

S.M.