TUZLARIJE - BILTEN TK

20.06.2011.
Vlada TK nezadovoljna stanjem u socijalnim centrima


Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je danas Informaciju o stanju u javnim ustanovama centri za socijalni rad na području Tuzlanskog kantona sa prijedlogom mjera. Kako se navodi u informaciji, sagledavajući ukupno stanje u centrima za socijalni rad na području Tuzlanskog kantona, može se zaključiti da se nedovoljno radi na prevenciji nastanka stanja socijalnih potreba lica i porodica, a dodatne teškoće preventivnom radu predstavlja nedostatak vozila za obilazak i opservaciju porodica na terenu.



Pored dopunskih izdvajanja iz budžeta općina za jednokratne pomoći najugroženijim građanima, primjetne su i dodatne beneficije kroz komunalne usluge, kao što je to slučaj u općini Tuzla. Prostorni kapaciteti su veoma skromni, slabo uređeni, većinom nepristupačni za korisnike prava i usluga socijalne zaštite, a posebno osoba sa onesposobljenjem. Stručni rad profesionalaca iz ovih ustanova zahtjeva individualne razgovore, tretmane sa korisnicima, savjetodavni rad a to podrazumijeva zasebne prostorne kapacitete kao preduslov kvaliteta usluge.

Kadrovska struktura je ispod svih standarda i normativa prema zvaničnom broju stanovnika, što se negativno odražava na prevenciju nastanka stanja socijalnih potreba lica i porodica i dovodi do porasta nasilja u porodici, delinkvencije mladih, bolesti ovisnosti, alkoholizma, razvoda brakova i slično, a time doprinosi velikim društvenim i materijalnim štetama zajednice u cjelini. Procjena broja stanovnika je daleko veća iznad zvanične statistike, a to znači da su i potrebe za stručnim kadrom izraženije. Preventivni rad se ogleda i kroz osnivanje savjetovališta za mlade brak i porodicu.

Trenutno ni jedan centar nema organizovano savjetovalište što je, također uzrokovano nedostajućim prostornim, kadrovskim i tehničkim kapacitetima. Ovakvo stanje dodatno opravdava razlog za osnivanje Zavoda za socijalnu zaštitu Tuzlanskog kantona čime bi se omogućilo jedinstveno i ujednačeno pristupanje finansiranju djelatnosti, poboljšanju kadrovske strukture i kvaliteta usluga socijalnog rada i socijalne zaštite za lica i porodice u stanju socijalne potrebe.

Obzirom na teško stanje u ovoj oblasti, kako se navodi u Informaciji, potrebno je između ostalog tražiti od općinskih vijeća – osnivača centara za socijalni rad urgentno rješavanje adekvatnih prostornih kapaciteta uređenih za poboljšanje kvaliteta usluga i ostvarivanja prava nemoćnih i lica sa onesposobljenjem kao primarnih korisnika.

Također, potrebno je obavezati osnivače da se postepeno, a najduže u naredne tri godine izvrši kadrovska popunjenost socijalnim radnicima prema standardima i normativima u ovoj oblasti, i drugim profesijama za stručni timski rad, te izjednačiti način finansiranja zaposlenih u ovim ustanovama sa zaposlenicima u općinskim službama. Neophodno je podržati osnivanje i rad savjetovališta za mlade, brak i porodice u sklopu centara za socijalni rad kao primarni vid prevencije stanja socijalnih potreba lica i porodica, te raditi na razvoju saradnje, partnerskih
odnosa i koordinacije rada sa nevladinim organizacijama na nivou lokalne zajednice, a u cilju prevencije stanja socijalnih potreba lica i porodica, razvoja vaninstitucionalnih oblika socijalne zaštite i unapređenja kvaliteta usluga socijalnog rada i socijalne zaštite.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK